• 2024 04 25

Két döntőben volt érdekelt magyar atléta a világbajnokság zárónapján

Rivsz-Tóth Norbert 9.-ként végzett gerelyhajításban, míg Nguyen Anasztázia 12. lett a távolugrók versenyében

A dohai atlétikai világbajnokság zárónapján első magyar gerelyhajítóként szerepelt vb-döntőben Rivasz-Tóth Norbert, Kozák Luca egy századra maradt el legjobbjától a 100m gát elődöntőjében... Remek zárása egy világbajnokságnak.

Nguyen Anasztázia a távolugrás döntőjében elsőre belépett, másodikra 6,26 méterig repült, de láthatóan nem volt ezzel elégedett. Harmadikra ugrotta a legnagyobb, de ezúttal is belépett, így a 12. helyen zárt.
Női távolugrásban utoljára a 2005-ös vb-n jutott be magyar versenyző a döntőbe, akkor Vaszi Tünde kilencedik lett.
"Az első, érvénytelen ugrás nem tett jót a lelkemnek, másodikra inkább a biztonságra törekedtem, a harmadikra pedig, ami nagyobb lett volna, mint a második, már kockáztattam" - nyilatkozott Nguyen Anasztázia.
"Bosszant, mert semmi olyan nem kellett a nyolcba jutáshoz, amire ne lettem volna képes most vagy a szezon korábbi szakaszában" - fogalmazott a korábbi sprinter.

A 100m gát elődöntőjének első futamában előkelő társaságba került Kozák Luca, a nyolcas pályára az olimpiai ezüstérmes amerikai Nia Ali mellé. Itt indult a 12.32-vel világranglista-vezető jamaicai Danielle Williams, a fedettpályás Európa-bajnok holland Nadine Visser és a vb-második német Cindy Roleder is. A három előfutamból az első két helyezettek mellett a további két legjobb idővel rendelkező lett finalista.
Kozák Luca nem a legjobban jött el a rajtból, de a hajrája jól sikerült és 12.87 mp-cel, idei legjobbjával az ötödik helyen ért célba.
"Az idei legjobbamat kihoztam magamból, nem szabad csalódottnak lennem. Főleg úgy, hogy a fedett Eb után kicsit döcögősen indult a szezon, májusban húztam először szögest" - mondta Kozák Luca, aki a márciusi fedettpályás Eb-n megdöntötte 60 m gáton Siska Xénia 1985-ös országos csúcsát 7.97 másodperccel, de megsérült és a döntőben nem futhatott. Siska Xénia volt az utolsó magyar sprinter, aki Kozák Luca előtt vb-elődöntőt futott, még 1983-ban.
"Jó lett volna megfutni az olimpiai szintet, de világranglistáról is ki lehet jutni Tokióba és ez a vb sok pontot hoz nekem" - tette hozzá Kozák Luca.

Rivasz-Tóth Norbert a fináléban is elsőre érte el legjobbját és sokáig úgy tűnt, a 79,73 méter elég lesz a nyolc közé kerüléshez. Másodikra 77,89, harmadikra 76,55 m következett.
A második és harmadik sorozatban azonban többen is túldobták, így végül a kilencedik helyen végzett.
"Az eredmény nem olyan lett, mint szerettem volna, próbáltam kihozni magamból a maximumot, de örülök, hogy döntőt dobtam" - nyilatkozott Rivasz-Tóth Norbert.
Hozzátette, hosszú volt a szezon, sűrű a versenynaptár. Kiemelte, jövőre célja a tokiói olimpia.
Rivasz-Tóth Norbert az első magyar férfi gerelyhajító, aki döntőbe jutott világbajnokságon.