• 2023 02 08

Ma kezdik szereplésüket a magyar hölgyek a Torna vb-n

A selejtezők második napján lépnek pódiumra a magyarok

A tornászok stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokságán kialakult, hogy ki, melyik szeren mutatkozik be a magyaroknál, a szombaton szereplő női válogatottat Kovács Zsófia, Schermann Bianka, Böczögő Dorina, Makra Noémi, Péter Sára alkotja, míg Székely Zója a tartalék.

Draskóczy Imre, a női válogatott szövetségi kapitányának tájékoztatása szerint Kovács, Schermann és Böczögő négy szeren mutatja be gyakorlatait, Makra az ugrást hagyja ki, míg Péter csak ugráson szerepel.

A stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokság, ahol csapatban, egyéni összetettben és szerenként is lehet olimpiai kvótát szerezni, pénteken vette kezdetét, a női selejtezők első napjával. Az együttesek esetében az 5/4/3 szisztéma érvényesül, vagyis az öt versenyzőből 4 megy fel a szerre, és a 3 legjobb gyakorlat számít a végelszámolásnál a csapateredmény szempontjából.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára az olimpiai kvótaszerzés kapcsán elmondta: a 2018-as vb-n már 3 csapat szerzett kvalifikációt, így most további 9 együttes kaphat kvótát a selejtezőben elért helyezések alapján, természetesen a már 3 kvótás országot kiveszik a rangsorolásból. Az egyéni összetettben a nőknél 20 kvótát (országonként csak egyet) osztanak ki a selejtezőben elért eredmények alapján, de ott is kiveszik a már 12 kvótát kapott nemzet csapatainak tornászait. A harmadik lehetőség a szerenkénti fináléban van, ahol az első három helyezett automatikusan ott lehet Tokióban. A sorból itt is kikerülnek a 12 csapattal kvalifikálódott versenyzők és az egyéni összetett alapján kvótások is, vagyis akár a finálé 8. helyezettje is begyűjthet egy kvalifikációt. Ha a finálé mind a 8 versenyzője rendelkezik már kvótával, akkor az egyéni összetettre száll tovább a kvalifikáció lehetősége.

Kovácsék szombaton, a női selejtezők 2. napján mutatkoznak be a 11. csoportban, felemáskorláttal kezdenek.

Draskóczy Imre, szövetségi kapitány: "Minden rendben, a terveknek megfelelően hajtották végre a lányok az edzéseket, szerintem jó formában vannak. Ma egy tréningen vettünk részt, tartalékolunk a holnapi szereplésre. A korábbi közlekedési gondok nem oldódtak meg, persze ez nemcsak minket, hanem valamennyi versenyzőt érinti, így holnap csak a versenyre megyünk ki, nem edzünk délelőtt. Bízom a jó szereplésben, és remélek Kovács Zsófitól egy egyéni összetett döntőt."

Részletes program, olimpiai kvalifikációs világbajnokság, Stuttgart:
    Október 5. - selejtezők, 2. nap (nők) - magyarok 18:00-tól
    Október 6. - selejtezők, 3. nap (férfiak) - magyarok 13:00-tól
    Október 7. - selejtezők, 4. nap (férfiak)
    Október 8. - női csapatverseny, döntő
    Október 9. - férfi csapatverseny, döntő
    Október 10. - női egyéni összetett döntő
    Október 11. - férfi egyéni összetett döntő
    Október 12. - szerenkénti döntők, 1. nap
    Október 13. - szerenkénti döntők, 2. nap