• 2024 03 28

Tovább menetel a Mezőkövesd az OTP Bank Ligában

Magabiztosan nyerte a Mezőkövesd a DVSC elleni keleti rangadót

Az OTP Bank Liga 10. fordulója az "elsőké" volt, először nyert a Honvéd otthon, először nyert a DVTK idegenben, és először nem esett gól UTE-ZTE összecsapáson.

A Mezőkövesd házigazdaként 3-1-re legyőzte a Debrecent. Sikerükkel a borsodiak a címvédő Ferencvárost - amely vasárnap a listavezető MOL Fehérvár FC vendége lesz - megelőzve újra a tabella második helyén állnak. Kuttor Attila vezetőedző együttese három nyeretlenül megvívott hazai bajnoki után gyűjtötte be ismét a három pontot otthon.

Mezőkövesd Zsóry FC-Debreceni VSC 3-1 (1-0)

Mezőkövesd, 2628 néző, v.: Bognár
    gólszerzők: Berecz (45.), Zizivadze (53.), Vajda (82.), illetve Adeniji (61.)
    sárga lap: Karnyicki (47.), illetve Garba (58.), Kundrák (75.), Bényei (79.)

Mezőkövesd: Szappanos - Farkas (Vadnai, 80.), Pillár, Katanec, Silye - Pekár, Berecz, Karnyicki, Cseri (Vajda, 78.) - Nagy D. (Takács T., 72.), Zizivadze

Debrecen: Nagy S. - Bényei, Kusnyír (Pintér, 84.), Szatmári, Ferenczi J. - Kinyik, Haris, Tőzsér (Garba, 57.) - Trujic (Kundrák, 68.), Adeniji, Szécsi

    A mérkőzés első harminc percében mindkét csapat rengeteg hibával futballozott. Ezekből a Mezőkövesd követett el többet, volt, hogy saját kapuja előtt is, ugyanakkor a szerencsének is köszönhetően nem került hátárnyba. A folytatásban a vendégek irányítottak, néhány másodperccel a szünet előtt mégis a hazaiak szerezték meg a vezetést Berecz Zsombor távoli lövésével.
    A második félidő elején Zizivadze találatával megduplázta előnyét Kuttor Attila együttese, de a Debrecen a 61. percben szépített, újra nyílt téve ezzel a küzdelmet. A vendégek ezután ugyan fölényben futballoztak, de Vajda négy perccel a pályára lépését követően egy kontra után eldöntötte a három pont sorsát.


Az újonc Zalaegerszeg gól nélküli döntetlent játszott az Újpest FC vendégeként.

Újpest FC-Zalaegerszeg 0-0

Illovszky Rudolf Stadion, 2619 néző, v.: Karakó
    sárga lap: Stieber (74.), Mitrovic (91.)

Újpest: Banai - Pauljevic, Ristevski, Heris, Balázs B. (Burekovic, a szünetben) - Sankovic - Nwobodo (Koszta, 79.), Zsótér, Onovo, Simon K. (Bjarnason, 60.) - Feczesin

Zalaegerszeg: Demjén - Kocsis G., Bobál D., Lesjak, Tamás K. - Stieber Z. (Devecseri, 87.), Mitrovic, Bedi - Radó, Ikoba (Bobál G., 69.), Babati (Hudák, 76.)

    Jó iramú, lendületes játékkal kezdtek a csapatok, mindkét oldalon több ígéretes helyzetet alakítottak ki a játékosok. Az újpestiek céloztak pontosabban, gólt azonban ők sem tudtak szerezni.
    A második félidőben sem tudták kihasználni ellenfelük hibáit a csapatok. A szurkolók gyengének minősítették a játékot, pedig annak ritmusával, illetve a lehetőségekkel nem volt probléma, de a pontosság hiányzott a lövéseknél. A hajrában a két együttes felváltva rohamozott a győztes találat megszerzéséért, de egyikük sem járt sikerrel.
    A két csapat 77. alkalommal találkozott egymással az élvonalban, és most először született gól nélküli döntetlen.


A Puskás Akadémia egygólos győzelmet aratott szombaton Kisvárdán. A felcsútiak immár hét meccs óta veretlenek a bajnokságban, ebben az időszakban ez volt az ötödik sikerük.
    
Kisvárda Master Good-Puskás Akadémia FC 0-1 (0-0)

Kisvárda, Várkerti Stadion, 2684 néző, v.: Bogár
    gólszerző: Henty (79.)
    sárga lap: Protic (56.), Bumba (59.), Kravcsenko (88.), Beriosz (91.), illetve Szolnoki (57.), Henty (68.)
  
Kisvárda: Felipe - Melnyik, Beriosz, Kravcsenko, Protic - Lucas, Cukalasz (Sassá, 84.) - Seco (Gosztonyi, 73.), Bumba, Kovácsréti (Tischler, a szünetben) - Grozav

Puskás Akadémia: Hegedüs L. - Szolnoki, Meissner, Hadzsiev, Nagy Zs. - van Nieff, Sós (Kiss T., 80.), Gyurcsó, Fülöp (Henty, 62.) - Vanecek, Knezevic (Spandler, 84.)

    Enyhe vendégfölény, kevés helyzet, sok szabálytalanság - ez jellemezte az első fél órát, melyben a jól védekező Kisvárda eredményesen akadályozta meg a Puskás-támadások kibontakozását. A félidő hajrájához közeledve aztán egyre többször eljutottak a hazaiak kapujáig a felcsútiak, de igazán veszélyes gólszerzési lehetőséget ekkor sem tudtak kidolgozni.
    A második játékrészben is sok volt a szabálytalanság és kevés a helyzet, az első kaput eltaláló lövésre a 70. percig kellett várni. A hajrában inkább a kisvárdaiak voltak aktívabbak, egy védelmi hibát kihasználva mégis a vendégek szerezték meg a vezetést, és előnyüket sikerült megőrizniük a lefújásig.


A Diósgyőr 2-1-re győzött a Paks vendégeként, ezzel a mostani idényben először szerzett pontokat idegenben. A DVTK eddig mind a négyszer kikapott vendégként, mostani sikere pedig azt jelenti, hogy már nincs idegenben nyeretlen csapat az NB I-ben. A DVTK 11 bajnoki meccs után győzött ismét idegenben, legutóbb februárban, a MOL Fehérvár FC vendégeként tudott nyerni. A Paks saját közönsége előtt harmadszor, egymás után másodszor kapott ki.

Paksi FC-Diósgyőri VTK 1-2 (0-1)

    Paks, v: Kassai
    gólszerzők: Könyves (59.), illetve Ivanovski (14.), Iszlai (65., tizenegyesből)
    sárga lap: Poór (21.), Szabó J. (38.), Könyves (50.), Lenzsér (63.), illetve Korbély (52.), Tamás M. (71.)

Paks: Rácz - Osváth, Lenzsér, Poór, Szabó J. - Simon Á. (Kecskés, 57.), Papp K. - Balogh B., Fejős (Remili, a szünetben), Könyves - Hahn (Báló, 87.)

DVTK: Danilovic - Polgár, Brkovic, Karan, Tamás M. - Márkvárt, Iszlai - Sesztakov, Rui Pedro (Vági, 85.), Korbély (Prosser, 62.) - Ivanovski (Hasani, 44.)

    Az első félidőben többet birtokolta a labdát a Diósgyőr, amely viszonylag korán vezetést szerzett, és a szünetig irányította is a játékot. A hazaiak csupán három kapura lövéssel próbálkoztak, de a gólszerzéshez nem jártak közel.
    A fordulás után nagy lendülettel kezdett a Paks, amely előbb helyzetig, majd egyenlítésig jutott, az öröm azonban nem tartott sokáig, négy perccel később ugyanis tizenegyest kapott a DVTK. A vendégek így újra előnybe kerültek, és a lefújásig már nem engedték ki a kezükből a győzelmet.


A Budapest Honvéd 2-0-ra legyőzte a vendég Kaposvári Rákóczit.

Budapest Honvéd FC-Kaposvári Rákóczi FC 2-0 (2-0)

Új Hidegkuti Nándor Stadion, 2543 néző, v.: Erdős
    gólszerzők: Lanzafame (16., - 11-esből), Moutari (34.)
    sárga lap: Csiki (36.), Fodor (42.), Nagy T. (49.), Szakály A. (56.), Ádám (61.)

Honvéd: Tujvel - Batik, Kamber, Lovric - Uzoma (Kovács N., 87.), Gazdag, Vadócz (Kesztyűs, 76.), Nagy G. (Banó-Szabó, 69.), Aliji - Lanzafame, Moutari

Kaposvár: Pogacsics (Slakta, 37.) - Vachtler, Hegedűs (Ur, a szünetben), Nagy T., Fodor - Nagy J., Szakály A. - Nagy R. (Bíró, 73.), Balázs, Csiki - Ádám

    A 16. percben vezetéshez jutott az aktívabb Honvéd: Hegedűs buktatta Gazdagot a tizenhatoson belül, a büntetőt Lanzafame értékesítette. A passzív kaposváriakkal szemben támadásban maradt a házigazda, amely a 34. percben duplázta meg előnyét: Moutari a tizenhatoson belül úgy cselezte magát ziccerig, hogy három vendégvédőt fektetett el.
    Meggyőzően és Batik lécen csattanó fejesével kezdett a második félidőben a Honvéd, amelyből továbbra is leginkább Lanzafaméval gyűlt meg a bajuk a kaposváriaknak. Az olasz támadót jobbára csak szabálytalanság árán tudták megállítani. A 60. perc tájékán elfogyott a lendület a fővárosi csapatból, melynek játékosai akkor több technikai hibát követtek el. Így már a kaposváriak támadásai is eljutottak a hazai tizenhatosig, helyzetük azonban nem adódott a vendégeknek. Ellentétben a kontrázó kispestiekkel, akik azonban nem tudták már növelni a különbséget, bár Lanzafame a 80. percben 20 méterről leadott bombájánál ismét csak a léc mentette meg a vendégeket a góltól.
    A Honvéd három vereséget és egy döntetlent követően először nyert házigazdaként a bajnoki szezonban. A sereghajtó Rákóczi hatodik idegenbeli mérkőzésén ötödször kapott ki.


A bajnok Ferencváros Sigér Dávid két góljával 2-1-re nyert a listavezető MOL Fehérvár vendégeként. A zöld-fehérek ezzel pontszámban beérték a 22-22 pontos Fehérvárt és Mezőkövesdet, de egy meccsel kevesebbet játszottak.

MOL Fehérvár FC - Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)

MOL Aréna Sóstó, 12 192 néző, v.: Berke
    gólszerző: Milanov (86.), illetve Sigér (24., 63.)
    sárga lap: Kovács I. (18.), Nikolov (29.), Hangya (91.), illetve Botka (13.), Haratyin (18.), Civic (20.), Blazic (49.), Heister (73.), Dvali (78.), Lovrencsics (87.)
    
Fehérvár: Kovácsik - Nego, Rus, Musliu, Hangya - Nikolov, Elek Á. (Bamgboye 69.) - Kovács I. (Milanov 70.), Pantic, Petrjak - Futács (Hodzic a szünetben)
    
FTC: Dibusz - Botka, Blazic, Dvali, Civic (Heister 72.) - Sigér, Haratyin, Ihnatyenko - Varga R. (Lovrencsics 84.), Isael, Tokmac (Zubkov 57.)
    
    A listavezető Fehérvár nem a legjobb előjelekkel kezdte a bajnok elleni rangadót, mivel a bemelegítésnél megsérült az eredetileg a kezdőcsapatba nevezett Juhász Roland, akinek a helyén Rus Adrián lépett pályára. A találkozó eleje kiegyenlített játékot hozott, mindkét együttes kereste a réseket a másik védekezésében. A Ferencváros találta meg előbb a kapuhoz vezető utat, és egy szabadrúgást követően Sigér Dávid révén megszerezte a vezetést. Nagyobb sebességre kapcsoltak a fehérváriak, de a szünetig igazán komoly gólhelyzetet nem tudtak kialakítani a vendégkapu előtt.
    Fordulást követően is a Vidi próbálkozott többet, mégis a fővárosiak szereztek újabb gólt, akik Sigér megpattanó lövésével már kétgólos előnyben voltak. A Fehérvár óriási erőket mozgósított a szépítő találatért, ám minden próbálkozásukat hatástalanította a remekül védő Dibusz Dénes. A rendes játékidő vége előtt nem sokkal összejött a hazaiaknak a szépítés, egy lepattanó labdát Georgi Milanov lőtt a kapuba. A hosszabbítás perceiben újra Dibusz volt a főszereplő, óriási védésekkel segítette csapatát, és bravúrjai végül győzelmet értek a Ferencvárosnak.