• 2024 03 29

Elszántak és erősek a magyarok a sakkcsapat Eb előtt

Az eddigi 21 kontinensviadalon a nők egyszer nyertek érmet, a férfiaknak ez tízszer sikerült.

Csütörtökön kezdődik a 22. Sakkcsapat Európa-bajnokság, a grúziai Batumiban. Magyarország női csapata a hetedik-, a férfi pedig a tizedik kiemelt a rajtlistán. Mindkét mezőny első kiemeltje Oroszország.

Női csapatunk Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Terbe Julianna összeállításban szerepel. Papp Gábor, a csapat kapitánya a következőképpen foglalta össze indulás előtt a gondolatait:

– A mezőny ezúttal is nagyon erős, de a top csapatoknál több komoly hiányzó van, mint például az ukránoknál a Muzicsuk testvérek. Ezzel együtt Oroszország és Grúzia kiemelkedik a mezőnyből. A lányaink nagyon elszántak, javítani akarnak az idei világbajnokságon elért gyengébb eredményen, és túl akarják szárnyalni a tavalyi olimpiai ötödik helyet is. A minimális elvárás a legjobb tíz közé kerülés, a célunk pedig az első hatba jutás. De, mint mindig, ezúttal is egy érem a vágyunk. Az Európa-bajnokság bizonyos szemszögből nehezebb verseny, mint az olimpia, mert itt nincsenek gyenge csapatok, bemelegítő körök. Nagyon bízom a lányokban, bennük van a kellő erő, meg tudják csinálni a bravúrt! Bízom benne, hogy Trang ezúttal is előhúzza az olimpiai formáját, Szidónia visszatérése a válogatottba stabilitást és nagy lendületet adhat a csapatnak. Várjuk a bíztatást otthonról, ígérjük, mi mindent bele fogunk adni!

A férfi utazó csapat: Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Gledura Benjamin, Prohászka Péter. Márkus Róbert, a férfi csapat kapitánya így látja a helyzetet:

– Férfi válogatottunk a mezőny tizedik kiemeltje, 2638-as Élő-pont átlaggal. A csapat összességében stabil és kiegyensúlyozott. A lebonyolítási rendszer szerinti csapatpont számításnál különösen fontos az egységes teljesítmény, lehetőség szerint a vereségek elkerülése. Ebben erősnek érzem a játékosainkat, így a rajtlistán az előttünk található csapatokkal szemben is tudunk győzelemre játszani. Célunk a legjobb tízbe kerülés.

A Sakkcsapat Európa-bajnokságot két évente rendezik. A férfiaknál eddig négy alkalommal szereztünk ezüstérmet és hat alkalommal bronzot, legutóbb négy éve, Izlandon. A nőknek egy alkalommal sikerült eddig érmet szerezniük: 2003-ban, Bulgáriában.