• 2024 04 25

Rakonczay Gábor elérte a Déli-sarkot

Első magyarként teljesítette a küldetést

Rakonczay Gábor 917 kilométer, 44 nap és 4 órányi erőltetett menet után hétfőn, magyar idő szerint késő délután elérte a Déli-sarkpontot. 

Rakonczay Gábor az út során testsúlya 10 százalékát elégette, az arcán fagyási sérüléseket szenvedett. Végig mély hóban menetelt, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel megküzdve teljesítette célját. Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám a sarkponhoz közeledve már állandó volt a mínusz 20 fok, de néh a 30 is.  
A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

"Mindenkinek köszönöm a szurkolást és a biztatást, mert megvan! Itt vagyok a Déli-sarkon. Negyvennégy nap és négy óra menetelés után – mondta Rakonczay. – Voltak nehéz pillanatok az út során, de olyankor mindig egy gyerekkori döntés és egy jelenkori gondolat vitt előre. Elképzeltem, hogy találkozom a fiatalkori önmagammal, azzal, aki elképzelte, mi lesz belőle, ha felnő. Aki tele volt tervekkel és korlátok nélküli hatalmas célokkal – szóval úgy a hatéves önmagammal."