• 2024 04 25

Fogadalmat tett a téli EYOF-csapat

17 magyar fiatal utazik Szarajevóba

Fogadalmat tett csütörtökön a 14. Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra készülő Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat. A februári szarajevói eseményre 5 sportág képviseletében 17 magyar fiatal utazik.

Kulcsár Krisztián a MOB elnöke köszöntötte a delegációt. A fogadalom szövegét a Szocsiban olimpiai 7. helyzett alpesi síző, Miklós Edit mondta elő, majd őt követték a fiatalok. A csapatban az alpesi síző Hozmann Szonja - aki részt vett a phjongcshangi téli játékokon is - kivételével minden versenyzőnek ez lesz az első olimpiai eseménye.

A 14. téli EYOF-ra utazó magyar sportolók: Hoque Isbat Áron, Hozmann Szonja Katalin, Majtényi Hanna, Tausz András Ádám, Tóth Zita (alpesi sí); Balog Zoárd Ákos, Kocsik Nóra, Laczkó Evelin Vivien (sífutás); Biró Blanka, Dobor Dia Regina, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc Sebestyén (curling); Láng Júlia (műkorcsolya); Bontovics Balázs, Somogyi Barbara, Talabos Attila József és Tóth Eszter (rövidpályás gyorskorcsolya).

A magyar sportolók a téli EYOF-ok 1993 óta íródó történetében eddig két alkalommal nem vettek részt az eseményen: 1997-ben, Sundsvallba, és 2016-ben Erzurumba nem utazott versenyzőnk. A magyarok 5 alkalommal szereztek érmet: 7 aranyat, 5 ezüstöt és 3 bronzot, összesen 15-öt.

Az EYOF-ot Szarajevó és Kelet-Szarajevó közösen rendezi február 9. és 15. között, a 14-18 éves fiatalok 8 sportágban mérik össze erejüket: alpesi sí, biatlon, curling, jégkorong, műkorcsolya, rövidpályás gyorskorcsolya, sífutás és snowboard szerepel a programban. A nyitóünnepséget február 10-én a szarajevói Koševo-stadionban rendezik, a záróceremóniát február 15-én tartják, helyszíne a kelet-szarajevói Slavija-stadion lesz.