• 2020 07 04

Vb-láz és kevés idő, a férfi kézilabda-válogatott már az olimpiáért is küzd

„A kézilabdavilágnak látnia kell, hogy ott van velünk Nagy László”

Karácsony után, Szilveszter előtt sem állhattak le az edzéssel a legjobb magyar férfi kézilabdázók, de ez egyben jó hír is a számukra, hiszen azt jelenti, hogy a magyar csapat is ott lesz a januári világbajnokságon. A DIGI Sport híradójának nyilatkozó szövetségi kapitányok a csapathoz később csatlakozó Nagy László lehetséges szerepéről is beszéltek.

"Én is most csatlakoztam, arra volt jó ez a négy nap, hogy találkozhattunk, beszélgettünk, és próbáltunk néhány új technikai elemet beépítenie. Mi, edzők mindig mondjuk, hogy nincsen időnk, de most tényleg nincsen. Most volt ez a pár nap, és januárban lesz öt napunk, amikor megyünk a dánokhoz, és játszunk ellenük két mérkőzést, hogy azzal is készüljünk az Argentína elleni első meccsünkre. Teljesen más a két csapat stílusa, bár mindkettő kézilabda, ez a közös csak bennük” – nyilatkozta Vladan Matic a Sport24-nek, aki arra utalt, hogy a válogatott csütörtökön és vasárnap Dániában játszik egy-egy felkészülési mérkőzést az olimpiai bajnoki címvédő társházigazdával, majd január 11-én Argentína ellen kezdi meg szereplését a világbajnokság csoportkörében.

"A válogatott játékosai egy nagyon nehéz szezon után érkeztek meg, egy kis fáradtságot éreztünk rajtuk, próbáltunk az edzésekkel is úgy sáfárkodni, hogy az utolsó energiát ne csavarjuk ki azért a játékosokból” – vette át a szót Matictól kapitánytársa, Csoknyai István. A budaörsi edzőtáborról így beszélt a szegediek kiválósága, Balogh Zsolt. "Egy rövidebb szünet után egyből belecsaptunk a munkába, naponta két edzést is vezényeltek a mesterek, és nem volt egyszerű. Vannak azért izomlázra utaló jelek egy-két játékosnál, de azt gondolom, hogy így kell elkezdeni egy felkészülést.”

A Csoknyai, Matic kettős a 2010-es Eb-n, egyszer már irányította együtt a férficsapatot, akkor nem jutott tovább csoportjából a válogatott. "Mindketten rutinosabb edzők lettünk, és azok a játékosok, akik már akkor játszottak, ők is rutinosabbak lettek. Érkeztek hozzánk fiatalok, és azt gondolom, a csapat egysége, a rutinosok és a fiatalok egyvelege nagyon jó” – mondta Csoknyai, Matic pedig így emlékezett vissza a közös munkára. "Semmit nem változtunk, csak öregedtünk tíz évet. Rutinosabbak lettünk, szerettem vele dolgozni, a közös nyelv megvan, majdnem ugyanolyan a gondolkodásunk, szóval hajrá!”

Budaörsön 21 játékos készült, a vb-re viszont csak 16 utazhat, köztük Nagy Lászlóval, aki csak később csatlakozik majd a csapathoz. "Az biztos, hogy ő nem tud lejátszani hét nap alatt öt meccset, nem célszerű vele hét nap alatt öt meccset lejátszatni. Hogy mennyi szerepet fog vállalni, azt most nem tudom megmondani, de biztos, hogy ott lesz, segíteni fog, játszani fog. De hogy mennyit, azt majd a sors dönti el; meg a mérkőzések, ahogyan hozzák, annak függvényében döntünk” – jelentette ki Csoknyai kapitány. Matic a Nagy-kérdésről azt mondta, a lényeg, hogy a Veszprém jobbátlövője ott legyen, méghozzá azért, „hogy a kézilabdavilág lássa, ott van velünk Nagy László.”

A budaörsi edzőtábor után a 21-es keretet 18 fősre szűkítette a két kapitány, de - a dánok ellen készülő - névsorban nincs még ott Nagy László neve, ráadásul a vb-re csak 16 játékos nevezhető. Így a lista még nem tekinthető végleges világbajnoki keretnek.

A magyar férfiválogatott 18 fős kerete:
kapusok: Mikler Roland (Telekom Veszprém), Székely Márton (Grundfos Tatabánya)
jobbszélső: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (MOL-Pick Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüredi KSE)
irányítók: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen, svájci), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
beállók: Bánhidi Bence (MOL-Pick Szeged), Schuch Timuzsin (Ferencváros), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya)
balátlövők: Bodó Richárd (MOL-Pick Szeged), Ilyés Ferenc (Grundfos Tatabánya), Jamali Iman (Telekom Veszprém), Ligetvári Patrik (Ademar León, spanyol), Szita Zoltán (Balatonfüredi KSE)
balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Juhász Ádám (Grundfos Tatabánya).