• 2024 04 23

Óriásiak voltak a kicsik: világbajnok a váltó

Remek szereplés a junior világbajnokságon

Aranyéremmel zárt a magyar válogatott, így valóban minden idők legeredményesebb szereplése lett az eilati a nyíltvízi világbajnokságok történetében. Az amerikaiakhoz és az olaszokhoz hasonlóan öt medália a mérleg, a pontversenyben pedig másodikként zárt Magyarország.

Gellért Gábor szövetségi kapitány már az egyéni versenyeket követően csendben beharangozta, hogy a „kicsik”, azaz a 14-16 évesek váltója aranyesélyes, és a fiatalok szombaton be is húzták az első helyet a 4x1250 méteres viadalon. Mihályvári Viktória, Szimcsák Mira, Tabi Zoltán és Galyassy Szilárd hatalmas fölénnyel, 43.7 másodperccel előzte meg az amerikaiakat.

„Volt némi izgalom, mert az amerikaiak óvtak, mondván, két olyan versenyzőt is betettünk a váltóba, aki nem szerepelt az egyéni versenyben, és mivel amerikai a főbíró, ezért volt néhány olyan pillanat, amikor bennünk is megjelentek a kérdőjelek, de mivel a szabályok ugyanazok, mint két éve – amikor mi csodálkoztunk rá a németek hasonló taktikájára, mivel a felnőtt vb-n tényleg van ilyen megkötés –, végül megnyugodhattunk: ezt az aranyat senki sem veheti el tőlünk” – közölte a kapitány.

A nagyok váltója három kör után még vezetett, de mivel nálunk lány – Rohács Réka – az öt nagy riválisnál pedig fiú volt a befutóember, végül meg kellett elégednünk a 6. hellyel, a kapitány szerint egyébként ez volt a realitás ebben a korosztályban.

„Úgy gondolom, a pontversenyben elért második hely mindennél többet mond, fantasztikusan teljesített a csapat, elismerés a versenyzőknek, az edzőknek, és köszönet a szövetségnek, Wladár Sándor elnök úrnak, hogy tökéletes felkészülési körülményeket biztosítottak: a vébét közvetlenül megelőző balatonfűzfői edzőtábor rendkívül fontos eleme volt ennek a sikernek – összegzett Gellért Gábor. – Látszik, hogy egy sor remek fiatal alkotja a csapatot, akikben van potenciál. Szimcsák Mira tájékozódási képessége párját ritkítja, óriási érzékkel találja meg az ideális vonalat. Tabi Zoli az egy évvel idősebbek között lett érmes, ami nagyon nagy szó, Betlehem Dávid pedig 155 centisen, 42 kilósan, talán az egész mezőny leginkább pillesúlyú tagjaként a huszonkettedik helyről úszott fel a harmadikra egy kör alatt, ráadásul megkerülve az egész bolyt, mert ezzel az alkattal a tömegben ugye nemigen lett volna esélye – ilyet én még nem láttam. Rohács Réka előtt is igen szép pálya áll, úgyhogy vannak Rasovszky Kristófnak és Olasz Annának követői, sőt, idővel konkurensei is lesznek, ami kifejezetten jót tesz a sportágnak.”

Junior világbajnokság, Eilat 

Váltó

14-16 évesek

  1. Magyarország 56:48.1

(Mihályvári Viktória, Szimcsák Mira, Tabi Zoltán, Galyassy Szilárd)

 U19

  1. Franciaország 55:39.9
  2. Magyarország 56:41.3

(Vas Luca, Fábián Milán, Galicz Péter, Rohács Réka)

 Éremtábla

Egyesült Államok       2            2            1

Franciaország              2            1            0

Oroszország                  1            2            1

Magyarország              1            1            3

Olaszország                   1            1            3

Spanyolország             1            0            0

Peru                                  0            1            0

 

Pontverseny

Egyesült Államok       130

Magyarország            116

Olaszország               116

Franciaország              96

Oroszország                91