• 2024 03 29

Történelmi magyar siker a Nürburgringen

Keszthelyi Vivien remeklése

Amikor a német-túraautó bajnokság (DTM) hazatér Németországba, az mindig hatalmas izgalmakat tartogat. A Nürburgringen azonban az Audi R8-kupa utolsó versenyhévégéje került a középpontba, ahol egy magyar tinédzser produkált eddig nem látott sikert a nemzetközi porondon. Az egész szezonban magabiztosan versenyző Keszthelyi Vivien örökre beírta magát az autóversenyzés történetébe.

Történelmi eseménynek lehettek szemtanúi a németországi Nürburgringre kilátogató nézők, valamint a versenyeket online követő rajongók, de ne szaladjunk ennyire előre. A GT4-es Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup az utolsó fordulójához érkezett és a mindössze 17 éves Keszthelyi Vivien karrierje legfontosabb versenyhétvégéjére készült Németországban. Ez volt a magyar pilóta első idénye hátsókerék-meghajtású nagytúraautóval, ennek ellenére az abszolút táblázat 2. helyén várta a szezon utolsó két futamát. Vivien nem is titkolta izgatottságát a pénteki szabadedzések előtt:

„Kétségkívül minden versenyhétvége fontos, de ezen az utolsón áll vagy bukik minden. Egy egész szezon teljesítménye múlik az hátralévő két futamon. A legjobb tudásomra lesz szükség, de úgy érzem, hogy készen állok az előttem álló kihívásokra.”

Megpróbáltatásokból már a pénteki napon sem akadt hiány. Az esőáztatta pályán, mérnök hiányában rosszul lett belőve az autó beállítása, így Vivien a két szabadedzést egyaránt a 12. helyen zárta.

„Azt már a versenyhétvége előtt tudtuk, hogy nem lesz mérnökünk, így ennek a terhét majd viselnünk kell. A mai napon nem találtuk el a megfelelő beállítást, így messze álltam a legjobb időmtől, de szerencsére az igazán fontos erőpróba csak holnap következik” – mondta a magyar versenyző a második szabadedzést követően.

 Az első időmérő már jobban alakult. Mivel mérnöki segítségre nem számíthatott, Vivien a taktikázást választotta. Úgy kvalifikálta magát a 7. helyen az első versenyre, hogy a gumik kímélése érdekében csak néhány gyors kört futott. A futamon is kiválóan kezdett, a harmadik kör után már az 5. helyre jött fel. Egy balesetet követően a biztonsági autó húzta újra össze a mezőnyt, de Vivien sikeresen megtartotta pozícióját és közvetlen riválisa, Bartosz Paziewski mögött autózott. Ezen a ponton teljesen érthető lett volna, ha biztonságosan körözve az értékes pontok gyűjtésére koncentrál, ám a fiatal magyar pilótát nem ilyen fából faragták. Minden erejével próbált a lengyel elé kerülni. Egy ígéretes előzési kísérletből azonban balszerencsésen került ki, amikor Paziewski a belső ívet próbálta lezárni és összeütközött a két autó. A lengyel megpördült, míg Vivien jobb első gumija defektet kapott. Így is bevonszolta az autót a célba, azonban a balesetért a verseny leintése után 30 másodperces büntetést kapott, amivel a 11. helyre sorolódott hátra.

„Engem a versenyzés éltet, így nem tudom megtenni, hogy biztonsági autózással lehozom az 5. helyet. Akárhány pontot kockáztatok, én mindig a legjobbamat próbálom nyújtani” – mondta Vivien az első verseny után, akinek sokba került a balszerencsés előzési kísérlet, hiszen Paziewski a 7. helyezésével mindössze 3,5 pontra faragta le hátrányát az abszolút tabellán 2. helyen álló magyar pilóta mögött.

Elérkezett az utolsó nap és ezzel együtt a második időmérő. Vivien itt is tartalékolt a gumikkal és bár csak a 9. leggyorsabb időt futotta, versenytársai technikai gondjai miatt a 7. pozícióból várhatta a mindent eldöntő futamot. Zseniálisan rajtolt és az első kört követően már öt helyet javítva a 2. volt. Ismét egy lengyel versenyzővel vívott ádáz küzdelmet, ezúttal viszont Vivienen volt a sor, hogy maga mögött tartsa Robin Rogalskit, aki kíméletlenül támadta a magyar pilótát. A 8. körben Keszthelyinek újra meggyűlt a baja a szerencsével, Rogalski eltalálta a 17 éves lány autójának jobb hátsó részét, aminek következtében Vivien autója keresztbe fordult, ezzel a 6. helyre száműzve az addig ígéretesen teljesítő tinédzsert, akinek így az abszolút táblázaton is veszélybe került a 2. helyezése. Bár a helyzet reménytelennek tűnt, ismét  megmutatkozott a magyar hölgy küzdeni akarása. Rendkívüli intelligenciával versenyezve dolgozta le a hátrányát és fantasztikus autózással, valamint egy utolsó körös előzéssel végül a 4. helyen ért célba.

Az utolsó futam leintése után biztossá vált: Keszthelyi Vivien az abszolút összetett tabella 2. helyén végzett. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb női versenyzője a nemzetközi GT4-es bajnokságok történetében, aki dobogós helyen zárta a szezont. Hogy teljes legyen az öröm, a magyar pilóta a junior kategória 1. helyéért járó trófeát is bezsebelte, megkoronázva idei teljesítményét.

„Egészen elképesztő érzés! Ez karrierem eddigi csúcspontja. Hálás vagyok mindenkinek, aki segített ezt lehetővé tenni, mert az ő támogatásuk nélkül nem sikerült volna. A szüleim, az Audi Sport Racing Academy, a barátaim, a szurkolók és a szponzorok mind hozzájárultak ehhez a sikerhez. Ezt a trófeát azoknak ajánlom, akik hittek bennem és támogattak engem” – mondta az eredményhirdetés után a történelmet író tinédzser.

Az Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup második helyezettjétől még bizonyosan várhatunk további sikereket, hiszen bár karrierje csúcspontjaként emlegeti ezt az eredményt, 17 éves korát tekintve joggal állíthatjuk: ez még csak a kezdet.