• 2024 04 25

Szalontay kiesett, Filutás Viktor a 17. helyen végzett

Szalontay nem jutott a negyeddöntőbe

Szalontay Sándor a nyolcaddöntőben búcsúzott a Glasgow-ban zajló kerékpáros kontinensviadal pályaversenyeinek vasárnapi napján, míg Filutás Viktor a 17. helyen végzett a 40 kilométeres pontversenyben .

Szalontay tavaly a hongkongi világbajnokságon és a berlini kontinensviadalon is elvesztette első párharcát, így nem jutott nyolcaddöntőbe.
    Ezúttal - a kontinensviadal honlapja szerint  - a délelőtti kvalifikációban, a 29 fős mezőnyben a 16. legjobb időt tekerte (10.037 mp) a VeloClass Velence 28 esztendős versenyzője. Az első fordulóban az utolsó, 12. párban kapott helyet a spanyol José Morenóval, s magabiztos sikert aratott.
    A legjobb 16 első párharcában a selejtező legjobb idejét (9.722 mp) magáénak tudó, a számban egyéniben és csapatban is világbajnok Stefan Bötticher várt rá. Szalontay bátor taktikát választva hosszú, kétkörös sprintet nyitott, ám az esélyesebb német versenyző jobban bírta a végét, így ő jutott a hétfői negyeddöntőbe.

Este pedig Filutás Viktoron volt a sor, aki a 40 kilométeres pontversenyben állt rajthoz. 160 körös futam során tíz körönként sprintre került sor, és az első három helyezett minden alkalommal pontot kapott, illetve a lekörözésért is jártak pontok. 
    Filutás eleinte igyekezett tartani a lépést a 18 fős mezőny első felével, később hátrébb szorult, és arra kellett figyelnie, hogy ne szakadjon le, így nem volt sok esélye a pontszerzésre. A mezőnyben egyedüliként ő nem szerzett pontot, de nem került körhátrányba, és végül az utolsó előtti, 17. helyen végzett, mert a szlovák Andrej Strmiska a lekörözések miatt -40 ponttal zárt.
    Az élbolyban a szám 2015-ös győztese, a lengyel Wojciech Pszczolarski hamar átvette a vezetést, és magabiztos versenyzéssel nyert.
    A 22 éves magyar kerékpárosnak ez volt az első felnőtt világversenye, idén nyáron még az augusztus végén sorra kerülő svájci U23-as Európa-bajnokságon szerepel.