• 2024 03 01

Női torna Eb - Dévai Boglárka aranyérmes ugrásban

20 év után sikerült újra

Sporttörténelmi siker – Dévai Boglárka éremért utazott Glasgow-ba és Európa-bajnokként tér haza. A magyar tornásznő csodálatos teljesítménnyel megnyerte a kontinensviadal ugrás szerenkénti döntőjét, ezzel ő lett a hazai tornasport harmadik női Eb-győztese Ónodi Henrietta (1989) és Varga Adrienn (1998) után!

Dévai Boglárka a legmagasabb pontszámmal jutott be az ugrás szerenkénti döntőjébe, így mindenképpen az esélyesek között kellett vele számolni – a finálét a magyar tornásznő kezdte meg, a 2017-es kontinensbajnok francia Coline Devillard előtt. Ketten a három tavalyi dobogósból (a brit Ellie Downie nem indult) rögtön az elején…

Az elsőként szólítás egyben azt is jelentette, hogy Dévainak a selejtezővel ellentétben nem kellett a hosszas várakozással számolnia – bemelegítés után jött a bemutatás, és egyből a finálé. A szombathelyiek specialistája, Rácz Gábor tanítványa a mezőny legnehezebb – 6.000-s kiinduló nehézségi pontszámú – ugrását mutatta be elsőre, és 14.633-at kapott (nehézség: 6.000, kivitel: 8.733) egy kis ellépés után. Másodjára jött az 5.400-es nehézségű ugrás, 8.966-os kivitellel – ez 14.066-ot ért, átlagban pedig 14.349-et.

Jött Devillard és egy 14.766-os ugrással kezdett, ám a selejtezőben is jelentősen gyengébb volt a második kísérlete. Most még el is rontotta, így nem lehetett esélye megelőzni Dévait… A holland Tisha Volleman nem volt veszélyes, a szlovén Teja Belak hibázott. Az orosz Lilja Ahaimova sem tudott előzni, a román Denisa Golgota remek ugrásokkal közel jött, de ő sem tudta letaszítani Dévait az élről. Egészen idegölő volt a várakozás, utolsóként az orosz Angelina Melnyikova következett. Kevéssel, de lemaradt – először a magyar Himnuszt játsszák el az eredményhirdetésen a szerenkénti döntők napján, Dévai Boglárka a dobogó tetejére állhat

Dévai Boglárka a magyar női torna harmadik Európa-bajnoka Ónodi Henrietta (1989, felemás korlát), és Varga Adrienn (1998, ugrás) után. Ez a magyar tornasport tizennyolcadik Európa-bajnoki aranyérme – húsz év után az első. Káprázatos teljesítmény!