• 2024 03 28

Kerékpár Eb - Lovassy Krisztián 16. lett omniumban

Fontos ranglista pontok

Lovassy Krisztián 16. helyen végzett omniumban a Glasgow-ban zajló multisport Európa-bajnokság pályakerékpáros versenyeinek szombati napján.

A 14 óra után kezdődött versenyszám első része, a 10 kilométeres scratch során a magyar kerékpárost lekörözték, így a 23 fős mezőny huszadik helyén végzett. A 10 km-es tempóversenyt a 15. helyen zárta, majd az esti programban, a kieséses futamban végig a mezőny utolsó negyedében haladt, és ötödikként búcsúzott, vagyis 18. lett.
    Az esti, 25 km-es pontverseny során a mezőny száz kört teljesített, amelyben tíz sprint szerepelt. Lovassy nem tudta tartani a lépést az élbollyal, nem volt esélye a pontszerzésre, s végül 11., összesítésben pedig 16. lett.
    A telt házas Emirates Arena közönségének nagy örömére a számot a brit Ethan Hayter nyerte.
    A BVSC-Zugló sportolója korábban úgy fogalmazott, szeretne a legjobb tízben, vagy annak közelében végezni.
    A magyar pályakerékpárosok közül Lovassy pénteken a 15 km-es scratch-ben 18. lett. Filutás Viktor vasárnap a 160 körös pontversenyben, Szalontay Sándor pedig a vasárnap kezdődő sprintben, míg kedden keirinben indul.
    Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: a kerékpáron kívül az evezés, a vizes sportágak, a golf, a triatlon és a torna kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.

    Eredmények:
    férfiak:
    omnium, Európa-bajnok:
    ----------------------
   Ethan Hayter (Nagy-Britannia) 133 pont
2. Elia Viviani (Olaszország) 113
3. Casper von Folsach (Dánia) 113
...16. Lovassy Krisztián 20

 
"Az elmúlt hetekben, hónapokban komoly hullámvölgyben volt a teljesítményem. Három héttel ezelőtt például volt egy verseny, amelyen nem tudtam a harminc közé jutni, másfél héttel ezelőtt viszont negyedik lettem, és szinte repült alattam a kerékpár. A múlt héten az edzések is jól mentek, de most megint olyan, mintha egy gödörben lennék, amiből hol kijövök, hol visszaesek" - nyilatkozta szombat este.
    A BVSC-Zugló sportolója pénteken 18. lett scratch-ben - pedig az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes volt ebben a számban -, majd szombaton a 16. helyen végzett omniumban, amelyben a legjobb tíz közé szeretett volna kerülni.
    "A lábaim nem forogtak és nem is voltak eléggé erősek, ez teljesen érthetetlen számomra" - mondta a négy részből álló szombati versenyről.
    Mint kifejtette, az omnium első három száma tizenöt percnél rövidebb, a negyedik a leghosszabb, de az összes közül talán az ment a legjobban neki, tehát biztosan nem az erejével van baj.
    "Talán inkább fejben kellene a gondokat megtalálnom. Nagy hajsza van mostanában azért, hogy kijussak a világkupákra, mert azok alapozzák meg, hogy kijutok-e az olimpiára. Az egész évem abból áll, hogy hajszolom a pontokat, hogy meglegyen a kvalifikáció. Talán az is rányomta a bélyegét a szereplésemre, hogy itt elég sok pontot osztanak" - vélekedett.
    Lovassy pozitívumként megemlítette, hogy a 16. helyezésért is elég sok ranglistapontot kap, és a rivális nemzetek közül mindegyiket megelőzte.
    A magyar pályakerékpárosok közül Filutás Viktor vasárnap a 160 körös pontversenyben, Szalontay Sándor pedig a vasárnap kezdődő sprintben, míg kedden keirinben indul.

    egyéni időfutam, 1 km, Európa-bajnok:
    -------------------------------------
   Matthijs Büchli (Hollandia) 1:00.134 perc
2. Joachim Eilers (Németország) 1:00.361
3. Sam Ligtlee (Hollandia) 1:00.905

    nők:
    pontverseny, 25 km, Európa-bajnok:
    ----------------------------------
   Maria Confalonieri (Olaszország) 33 pont
2. Ina Szavenka (Fehéroroszország) 32
3. Gulnaz Bagyikova (Oroszország) 30

    egyéni üldözéses, 3 km, Európa-bajnok:
    --------------------------------------
   Lisa Brennauer (Németország)
2. Katie Archibald (Nagy-Britannia)
3. Justyna Kaczkowska (Lengyelország)