• 2024 05 01

Megtörtént a keretszűkítés

Edzőtábor után

A Magyar Amerikai Futball Válogatott stábja a 4 napos székesfehérvári edzőtábor után kihirdette 59 fős szűkített keretét, amely tovább folytatja a munkát a szeptember 23-i pozsonyi és az október 14-i budapesti mérkőzésekre.

Augusztus 23. és 26. között tartotta négy napos edzőtáborát a Grátz Vilmos vezette nemzeti csapat, amely a Three Nations Cup két mérkőzésére készülve 75 játékossal vágott neki az idei kihívásnak a székesfehérvári First Fielden. A tábor első három napján a már megszokott hőség nehezítette a résztvevők dolgát, az utolsó napra azonban megérkezett az eső, ami felfrissülést hozott a fáradt játékosoknak. Az edzői stáb nagy örömére a nagyobb sérülések most elkerülték a keretet, így viszont még nehezebb dolguk volt, hiszen az eddigi mérkőzésekkel ellentétben most ősszel mindössze 45 játékos lehet ott a meccs keretben.

“Abszolút elégedett vagyok azzal a kerettel, amit ki tudtunk alakítani. Elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával és ez remélem kitart az első mérkőzésig is. Presztizst jelent ma már magyar válogatottnak lenni, ez pedig fontos. Az idei évben sokkal higgadtabb és nyugodtabb volt a tábor az előzőekhez képest. Remélem ez pozitívum és nem negatívum. Tavaly előtt borzasztóan pörgetett volt a tábor, a játékosok fizikálisan fáradtak el, míg tavaly inkább mentálisan pörgettük meg őket. Az idén egy nagyon nyugodt táboron vagyunk túl, remélem ez jót tesz a játékosoknak és nem leülnek tőle.” – mondta a szövetségi kapitány.

A Magyar Amerikai Futball Válogatott tagjaira jellemző, hogy igazi csapatként küzdenek, szinte testvéri a kötelék, ami a játékosok között van. Ez egyébként azért sem meglepő, mert a szűkített keretben idén három testvérpár is helyet kapott. A Németh testvérek – Bence és Márton – hosszú ideig játszottak egymás mellett a Budapest Cowbellsben, 2018-ban viszont Bence Belgiumban lépett pályára a Limburg Shotguns tagjaként, a válogatottban viszont újra egymás mellett állhatnak majd a pályán. Miután mindketten a védelmet erősítik, akár az is előfordulhatott volna, hogy csak egyikük kerül be, a nagy pozícióharc miatt. Németh Bence azonban ettől nem tartott.

“Nagy a harc a defensive backek között, de egymást nem tudjuk kiütni a csapatba kerüléstől. Megvan az a szerencse, hogy én talán egy fokkal jobb zónázó vagyok, a testvérem pedig egy fokkal jobb emberező, mint én és szerencsére ez két külön pozíció kíván ebben a rendszerben.” – mondta az idegenlégiósunk, akinek jelenléte egy embert biztosan feldobott.


“Milyen volt újra Bence oldalán pályára lépni? Hangos. Elsősorban hangos. Én viszonylag megszoktam. Jó egyébként, hogy itt van. A kezdetektől fogva együtt játszunk és a testvéri kapcsolatból is adódóan egy olyan kötelék van… ő tudja, hogy én ott vagyok, én tudom, hogy ő ott van, hogyha esetleg hibázunk, akkor utolsó mentsvárként ott vagyunk egymásnak. Szóval jó mindenképpen, hogy itt van.” – foglalta össze kapcsolatukat Márton.

A 2018-as év HFL bajnoka, a Budapest Wolves is adott egy testvérpárt a válogatottba, igaz Madarassy Richárd és Kristóf a labda két oldalán játszik. Ennek Madarassy Kristóf szerint egyszerű oka van.

“Gyerekkorunk óta szeretjük egymást verni, ez pedig mostanra is megmaradt. Ő a defenseben, én az offenseben. Természetesen próbálunk egymásra vigyázni, de ha a pályán egymással szembe kerülünk, akkor mindegy, nincs testvériség. Persze egy szobában voltunk a táborban. Ennek praktikus okai is vannak, hiszen kaját is együtt hoztunk, de egyéb előnye nincs.”

Igazi boldogságot azonban leginkább nem a két fiúnak okoz az, hogy ott vannak a szűk keretben, legalábbis Madarassy Richárd szerint.

“Édesanyánk nagyon büszke ránk, ő oda van nagyon ezért az egészért. Nekünk nagyon pluszt nem gondolnám, hogy ad ez. Ő offense, én defense játékos vagyok, így nagyon maximum azokat tudjuk megbeszélni, hogy ki mit rontott el egy-egy play után. Persze, úgy megyünk vissza a szállásra, hogy egy szobában vagyunk, szóval, mintha otthon lennénk.”

Az első szűkítésen tehát túl van a szakmai stáb, a munka viszont szeptember közepén folytatódik, a keret tagjai 15-én és 16-án az Angyalföldi Sportközpontban találkoznak, ahol aztán Grátz Vilmosék az 59 fős keretből kijelölik azokat a játékosokat, akik egy héttel később, szeptember 23-án Pozsonyban megmérkőznek Szlovákia legjobbjaival.

Az edzőtáborban természetesen a DIGISPORT stábja is ott járt, a három részes dokumentum film, vagyis az ELSŐ ÉS 10 – EXTRA: TRAINING CAMP 2018 adásai a MagyarországCsehország mérkőzés felvezetéseként kerülnek majd a képernyőre október 10-12. között.