• 2024 03 29

Evezős Eb - Előfutam nélkül döntős a magyar férfi könnyűsúlyú négypár

Felemás szereplés az Európa-bajnokságon

A Csiszár Péter, Fiala Balázs, Forrai Dávid, Tamás Bence összeállítású könnyűsúlyú négypárevezős egység döntős a skóciai Hamiltonban zajló Európa-bajnokságon.

Ebben a versenyszámban csupán hat hajó nevezett, ezért számukra egy tét nélküli előfutamot rendeztek bemelegítés gyanánt pénteken délelőtt a Glasgow-hoz közeli Hamilton mellett fekvő Strathclyde-tavon. Ebben a magyar egység utolsó lett, ennek ellenére ott lehet a szombati fináléban.
    A Polivka Dóra, Krémer Eszter kormányos nélküli kettes ötből a negyedik lett reményfutamában, így szombaton a B döntőben (7-12. hely) zárja szereplését.
    Szierer János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek adott értékelésében emlékeztetett, hogy ez a duó két évvel ezelőtt még a könnyűsúlyúak között versenyzett, és idő kell, hogy beleerősödjön a normálsúlyba.
    A versenyzők elmondták, nagyon szerettek volna az A döntőbe kerülni, mégis maximálisan elégedettek a teljesítményükkel, mert mindent sikerült megvalósítaniuk a 2000 méter során, amit a futam előtt elterveztek.
    Papp Gergely normálsúlyú egypárban a hatodik, utolsó helyen zárta reményfutamát, így a C döntőbe (13-18. hely) került.
    A kapitány kifejtette, a férfiaknál ebben a kategóriában azért nem az olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz indult, mert ő már a világbajnokságra készül, Papp Gergelyt pedig a kontinensviadal előtt betegség hátráltatta.
    A kormányos kettesben tavaly világbajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó a kormányos nélküli kettesek C döntőjében harmadik lett, csupán a dánokat tudta megelőzni, így a 15. helyen zárta az Eb-t.
    A könnyűsúlyú egypárevezősök között éremesélyes Galambos Péter középdöntőjét szombaton rendezik.
    Az Európa-bajnokságon szombaton és vasárnap is 9-9 A döntőre kerül sor, vagyis 18 versenyszámban hirdetnek győztest. A mezőnyt 32 ország több mint 500 evezőse alkotja.
    Skócia multisport Európa-bajnokságnak ad otthont: az evezésen kívül a vizes sportágak, a golf, a triatlon, a kerékpár és a torna kontinensviadalát is megrendezik Glasgow-ban és környékén.