• 2024 03 28

Érem nélkül maradtak az úszók az Eb első napján

Férfi gyorsváltó: hiányzott a Duna Aréna hangulata...

Valamelyest jobb rajtra számítottunk a glasgow-i Európa-bajnokságon, elsősorban a férfi gyorsváltó negyedik helye után nem annyira jó a szánk íze. Jakabos Zsuzsanna ötödik helye ugyanakkor szép teljesítmény 400 vegyesen.

Miután Hosszú Katinka kihagyta a 400 vegyest, Bernek Péternél pedig egészen rémisztő mennyiségű betegséget diagnosztizáltak (tüdőgyulladástól mononukleózisig – azért már jobban van szerencsére), így a nyitónap két egyéni döntőjében nem várhattunk a londonihoz hasonló kezdést (két éve Katinka győzött, Peti bronzérmes lett 400 gyorson).

 Jakabos Zsuzsanna így is idei legjobbját produkálva lett ötödik – jobbra nemigen volt esélye: a mezőny kétségkívül erősebb lett, hiszen Londonban 4:38.39-cel harmadikként ért célba, most 4:38.48-cal két hellyel hátrébb szorult. A délután egyetlen középdöntőse, Szilágyi Liliána 11. idővel nem jutott tovább 100 pillangón.

 És akkor a fiúk váltója... Nem is titokban aranyra gondoltunk, hiszen egy éve, a vébén a legjobb európai négyesként lett bronzérmes a kvartett, valami eszeveszett úszással a Duna Arénában. Nos, Németh Nándi még első helyen adta át a váltót, és Kozma Dominik is elöl ment egy darabig, ám aztán elkezdődött a fokozatos visszaesés, és az utolsó hossz előtt már érezni lehetett, hogy itt már a bronzért is kőkeményen harcolni kell, az oroszokon – akik egy másodperccel mentek – nem lehet fogást találni. Végül azonban a dobogó sem lett meg, miután a lengyelek is befogták a mieinket – maradt a némi csalódást keltő negyedik hely.

 Miközben a váltások nem sikerülhettek volna parádésabban (0.02, 0.09 többek között), a négy részidő egyrészt mértani pontossággal passzolt egymáshoz, másrészt bőven elmaradt a tavalyitól. Íme, a glasgow-i produkciók: Németh Nándor 48.61, Kozma Dominik: 48.63, Holoda Péter: 48.62, Bochus Richárd: 48.65.

 Ehhez képest egy éve: Kozma: 48.26, Németh 48.04, Holoda 48.48, Bohus 47.21. Az akkori országos csúcs (3:11.99) itt is simán elég lett volna az aranyéremhez, hiszen az oroszok 3:12.23-mal győztek – csak hát sajnos ez nem matematika, és a Duna Aréna utánozhatatlan hangulata is hiányzott...

 A jó hír, hogy Késely Ajna 2., Kapás Boglárka 5. idővel kvalifikálta magát a 800 gyors szombati döntőjébe, azaz vidámabbnak ígérkezik a második nap.

 Európa-bajnokság, 1. nap – a magyar döntősök

 400m vegyes

  1. Jakabos Zsuzsanna 3:38.48

 4x100m gyors

  1. Magyarország 3:14.51

(Németh Nándor, Kozma Dominik, Holoda Péter, Bochus Richárd)

 Nyilatkozatok

 Kozma Dominik:

„Abnormális módon fáj a combom, ez nagyon nem jó, nem érzem jól magam annyira jól a vízben, de mondhatni, hogy kiúsztam magam, ennyi volt ma bennem."

 Bochus Richárd:

"Megtettük, amit tudtunk, sajnos, most csak ennyi volt benne."

 Jakabos Zsuzsanna:

"Jobb idő, mint délelőtt, és sokkal keményebb is volt. Az idei legjobbam, ennek nagyon örülök, mint úszás rendben volt, úgy gondolom, ma mindent kiadtam magamból, nem érzem, hogy ennél több lett volna bennem. Két éve ennyivel érmes lettem, ma ötödik, látszik, hogy egyre erősebb a mezőny."

 Szilágyi Liliána:

"Igazából jobbat akartam jönni, mégiscsak egy könnyed, élvezetes úszás volt ez. Nagyon-nagyon a kétszázra készülök, azt már nagyon várom, lényegében ezért is sikerült rosszabbul a száz, hiszen a tempó, a technika, a ritmus teljesen különböző. A kétszáz szerintem jó lesz."

 Késely Ajna:

"Azt hittem, hogy jobban fog fájni, de megmondom őszintén, most nem bíztam annyira magamban. Gyuri bácsi sokkal jobb időt remélt, ő azt remélte, megúszom a legjobbamat, de előtte magamban reálisan egy 8:30-as időre gondoltam. Ez a 8:27.96 nagyon jónak tűnik első úszásnak, a döntőben még jobb lesz."

 Kapás Boglárka:

"Elsőre nem annyira esett jól ez a nyolcszáz, négyszáznál nem éreztem azt, amit ilyenkor kell, amit ilyenkor szoktam. Rosszabbul ment a szokásosnál, lassabban kezdtünk, aztán a némettel együtt éreztük, kell egy kis tempó, hogy jobb időt ússzunk, akkor elkezdtünk gyorsabban menni, de így 30-on kívüli időre lett ez jó most. Elég kevés az oxigén az uszodában, nem tudom, hogy ezért, de jobban elfáardtam, mint általában 800-on szoktam. Remélem, a döntőben nem lesz baj, és sokkal jobban fog menni."