• 2024 03 29

Férfi röplabda Eb-selejtező - Sima magyar vereség Ukrajnában

Nem sikerült a bravúr Ukrajnában

Lejátszotta harmadik Európa-bajnoki selejtezőjét férfi röplabda-válogatottunk. A mieink Ukrajnában szenvedtek háromjátszmás vereséget, pedig helyenként remekül játszottak, a második szettben majdnem végig vezettek is. De közel a visszavágás lehetősége, hiszen csapatunk szombaton ugyancsak Ukrajnával játszik, de ezúttal hazai pályán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokában.

UKRAJNA – MAGYARORSZÁG 3:0 (15, 25, 19)

Zaporizsje, 2000 néző. V: Zulfugarov (azeri), Jordanov (bolgár).

UKRAJNA: Kljamar 4, Terjomenko 7, Didenko 4, Jerescsenko 16, Drozd 11, Vijetszkij 19. Csere:Fomin (liberó), Kovalov. Szövetségi kapitány: Ugis Krastins.

MAGYARORSZÁG: Keen, Németh Sz. 8, Szabó A. 2, Baróti 11, Gergye 11, Nagy J. 3. Csere: Deák (liberó), Kaszap, Pádár 6, Bozóki. Szövetségi kapitány: Bogdan Tanase.

Az eredmény alakulása: I. játszma: 6:2, 9:4, 16:9, 18:13, 24:15. II. játszma: 3:7, 4:9, 9:10, 12:15, 16:17, 19:19, 23:22, 24:23. III. játszma: 3:0, 6:5, 11:8, 14:9, 17:12, 20:14, 24:18.

 Nem kezdte túl jól válogatottunk a mérkőzést, a hazaiak előbb négy, majd öt, a szett közepén pedig hét ponttal is elhúztak. A mieink egyszerűen nem találták az ellenszerét a pontos ukrán ütéseknek, sem a blokk, sem pedig a mezőnyvédekezés nem működött jól. Ugyan felvillant némi reménysugár 16:9 után, mert ekkor feljebb tudtunk zárkózni, de sajnos végül ez csak múló állapot volt, a hazaiak végén tízzel nyerték a szettet (25:15).

A második játszmára viszont megrázta magát a csapat, és gyorsan elhúzott négy ponttal, sőt Gergye Roland ászával már öt volt a különbség. Sajnos Vijetszkij szervasorozatánál megingott a nyitásfogadásunk, így a hazaiak vissza tudtak zárkózni egyre, amikor Bogdan Tanase időt kért. Időben, mert így még meg tudtuk tartani a vezetést egy-két ponttal. Dolgoztak derekasan a fiúk, de 19:19-nél így is sikerült egyenlítenie a hazaiaknak, 22:22 után pedig a vezetést is átvették. Szerencsére a mieink sem adták olcsón a bőrüket: ekkor és az első két szettlabda után is egyenlítettek, de a harmadik után már nem sikerült (25:23).

A harmadik felvonás sajnos megint nem a legjobban kezdődött, ugyan 3:0 után még sikerült visszazárkózni egyre, de ezt követően aztán megint fokozatosan elléptek a hazaiak. A játszma közepén öt, aztán meg hat volt az ukránok előnye, ezúttal hiába jött be Kaszap Tamás és Pádár Krisztián, a végén pedig Bozóki Bence, nem sikerült faragni az előnyből, így végül viszonylag simán nyertek az ukránok (25:19), de a második szettben látott játékkal a szombati visszavágón lehet keresnivalója csapatunknak.

Bogdan Tanase: – Ha veszítettünk is három nullára, több szempontból az eddigi legjobb játékunkat hoztuk. Szervában kevesebbet rontottunk, mint korábban, de azért még így is sokba kerültek a hibák, főleg a második játszmában. A nehezebb, de a könnyebb helyzetekben is ajándékkal értek fel az ukránoknak a rontások. Minden meccsen a győzelem a cél, így remélem, hogy szombaton, a hazai közönségünk előtt, jobb játékkal sikerült minél több pontot szerezni. Minden játékos bizonyította, hogy képes a jó teljesítményre.