• 2024 03 19

Rendhagyó helyszínen a hazai sikerekért

Szűk három hét múlva kezdődik a Duna Arénában az ifjúsági női és férfi ökölvívó-világbajnokság

Alig három hét múlva, augusztus 21-én kezdődik az elmúlt évek legjelentősebb hazai ökölvívó eseménye, az AIBA Férfi és Női Ifjúsági Világbajnokság, amelyen 82 ország 447 versenyzője vesz részt. Ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a vb szervezői a helyszínen, a speciális módon a boksz céljaira részben átalakított Duna Arénában.

Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség és a szervező bizottság elnöke arról beszélt, hogy a múlt héten jártak Budapesten helyszíni szemlén az AIBA, a nemzetközi szövetség funkcionáriusai. Megelégedésüknek adtak hangot a munkálatok állását illetően, miközben van még teendő bőven, de garantálható, hogy nagyszerű világbajnokságot rendez hazánk. Madárnak persze az a legfontosabb, hogy eredményesen szerepeljenek a magyar öklözők, s erre is van remény, az elnök szerint az aranyérem sem kizárt, de ehhez szerencse is kellene. „Sikeres szervezéssel és jó eredményekkel a zsebünkben előbbre léphetünk a sportág nemzetközi ranglistáján” - bizakodott Erdei, aki nem titkolta, a 49 kg-os ifjúsági Európa-bajnok Bernáth Attilától várja a legjobb eredményt.

Balzsay Károly, a férfi válogatott szövetségi kapitánya osztja az elnök reményeit, bár hangsúlyozta, pokoli nehéz lesz valóra váltani az álmokat. Sorsolásos sportág lévén a szerencsére is szükség lesz, de a felkészülés során mindent elkövettek a sikeres szereplés érdekében. „Tizenkét napig a világ legerősebb válogatottjával, az orosz edzőtáborában készültünk, jelenleg is összetartáson vagyunk, a napokban pedig Kőszegen az ukrán és a horvát korosztályos válogatottal csapunk össze. A vb előtti utolsó simításokat pedig a győri nemzetközi edzőtáborban végezzük el” -, mondta az egykori profi világbajnok. 

Kovács Mária a női válogatottal ez idő szerint Dublinban edzőtáborozik, ő az ezt megelőző olaszországi, assisi edzőtáborban felvett videóüzenetben szólt a sajtótájékoztató résztvevőihez. „Köszönettel tartozom a szövetségnek a jelenleg is tartó színvonalas felkészülésünkért. Előzőleg Szerbiában bunyóztunk, felkészülésünk zökkenőmentesen zajlik, s többen is odaérhetnek a dobogóra, így például az 51 kilós Lakotár Hanna, az 54 kilós Kondákor Emília a 64 kilós Villás Vera vagy éppen a négy kilóval könnyebb Hámori Luca.”

Balogh Sándor, a BP 2017 Nonprofit Kft. Gazdasági igazgatója, a szervező bizottság elnöke rámutatott: egy multifunkcionális sportcsarnok, mint amilyen a Duna Aréna, eredetileg a vizes sportágak kiszolgálására épült, de el kellett gondolkodni azon, hogyan lehetne más sportágak céljaira átalakítani. Így jött a medence befedésének gondolata a ringek felállításához. Az 5300 nézőt befogadó aréna is kiválóan hátteret biztosít. A BP2017 Nonprofit Kft. páratlan know how-val rendelkezik a tavalyi vizes világbajnokság hibátlan megszervezésének, lebonyolításának köszönhetően. A medence lefedése komoly kihívást jelentett, de ezt is megoldották.

Dr. Molnár Péter, a MÖSZ menedzser igazgatója megemlítette, hogy a múlt héten az AIBA háromtagú delegációja megszemlélte az előkészületek állását. A szállás, a logisztika, a versenyhelyszín, a humán erőforrás allokációja és a catering a legfontosabb területek. A szervezők kaptak instrukciókat a nemzetközi szövetségtől, ezek beépítését augusztus közepén, a következő szemléjük alkalmával ellenőrzik.

A világbajnokságnak már megvannak a kabalafigurái is, Bingó és Ringó "személyében".

 

A világbajnokságon részt vevő magyar válogatottak, nők:

Vitál Dominika (48 kg), Lakotár Hanna (51 kg), Kondákor Emília (54 kg), Matesz Viktória (57 kg), Hámori Luca (60 kg), Villás Vera (64 kg), Ambrus Viktória (69 kg), Petrovics Gabriella (75 kg), Szinta Major Barbara (81 kg).

Férfiak:

Bernáth Attila (49 kg),Borsos Tamás (52 kg), Ángyán József (56 kg), Orbán Adrián (60 kg), Danyi Dániel (64 kg), Barbosu Tibor (69 kg), Kóczián Dávid (75 kg), Egervári Richárd (81 kg), Fehér Koppány (+91 kg).