• 2024 04 25

Balaton Kupa: A bronzért játszhat a magyar csapat

Vereség Romániától

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén hatodik alkalommal rendezi meg Balatonfüreden a hagyományossá vált női felkészülési tornát, a Balaton Kupát. A torna első játéknapján a legjobbjait nélkülöző, megfiatalított magyar válogatott Románia ellen lépett pályára, és 1–4-es vereséget szenvedett, így a bronzmeccsen léphet majd pályára vasárnap.

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén hatodik alkalommal rendezi meg a Balaton Kupát, melyen 2018-ban Fehéroroszország, Románia és a címvédő Szerbia vesz részt.

Nem volt egyszerű dolga Markó Edina szövetségi kapitánynak a torna előtt, hiszen a korábbi évekhez hasonlóan a magyar válogatott ezúttal sem a legerősebb keretével vesz részt a tornán. Hiányoznak az UEFA női Bajnokok Ligája-selejtezőjére készülő MTK Hungária játékosai, valamint – miután a Balaton Kupa hétvégéje nem FIFA-játéknap – a légiósaink is, így a legutóbbi vb-selejtezőre, a dániai meccsre meghívott 23 játékosból mindössze nyolc léphet pályára Balatonfüreden.

Már csak emiatt is, a Balaton Kupa évről évre lehetőséget kínál a jövőt jelentő tehetséges fiataljainknak, hogy bemutatkozzanak az A-válogatottban – ezúttal Kiss Stella és Tóth Alexandra első pályára lépésének tapsolhatott a közönség.  

Első mérkőzésén a magyar válogatott az ellen a Románia ellen lépett pályára pénteken, amely a többi résztvevővel ellentétben a legerősebb keretével érkezett Balatonfüredre – és amelyet a 2017-es torna bronzmeccsén 3–2-re vert Markó Edina csapata. 

Románia nem véletlenül érkezett vb-selejtezős kerettel: ellenfelünk lépett fel kezdeményezőbben, és már az első percekben magához ragadta a játék irányítását – igaz, Markó Edina csapata át is adta a területet, mert a mieinknek elsősorban a biztos védekezésből indított kontrajáték volt a célja. 

Ebből a szempontból jól érvényesült a magyar taktika: bár a románok többet birtokolták a labdát, és többet is lőttek kapura, veszélyes helyzetet szinte egyáltalán nem tudtak kialakítani, Bíró kapusnak csak Voicu 25 méteres szabadrúgása után kellett nagyobbat védenie. 

Cserébe a román kapu sem forgott túl nagy veszélyben, a mélyen védekező magyar válogatott labdaszerzés után nem tudott olyan gyorsan átmenni támadásba, mint szeretett volna, így a legtöbb veszélyt Kocsán Petra és Öreg Cintia egyéni megindulásai jelentették, de a szünetig egyikük sem tudott kiugrani a román védők között, így 0–0-lal fordultak a csapatok. 

A második félidő első helyzete a magyar csapat előtt adódott: szép összjátékot követően Szabó vitte le a labdát az alapvonalig, középen Rácz érkezett a beadásra, de Kajtar kapus jól lépett ki, és megszerezte a labdát. 

A túloldalon viszont megszületett az első találat: egy bal oldali beadást követően csak röviden tudott felszabadítani a magyar csapat, Herczeg csapott le a labdára, és 20 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (0–1). A találat megzavarta az addig magabiztosan védekező magyar válogatottat, amely perceken belül újabb gólt kapott: egy bal oldali támadást követően a kapujából kifutó Bíró Barbara még menteni tudott, ám a kipattanó Carp elé került, aki éles szögből, az alapvonal közeléből a kapuba lőtt (0–2).  

A fiatal magyar csapat hátrányba kerülve megpróbálta feljebb tolni a védekezését, hogy visszajöjjön a meccsbe, de ehelyett a románok használták ki, hogy nagyobb területük van, és egy bal oldali beadást követően Batea szerzett újabb gólt (0–3), majd a 72. percben Carp megszerezte a második gólját is (0–4).

A középkezdés után nem sokkal Fenyvesi törhetett be a tizenhatosra Szeitl jó indítása után, de hosszan szöktette magát, így ekkor még nem sikerült a szépítés. A meccs utolsó perceiben azonban igen: Kiss Stella szép cselekkel ment el az alapvonalig, a középre tett labdáját pedig Tóth Alexandra bólintotta a jobb alsó sarokba (1–4), így annak örülhettünk, hogy a magyar válogatott két újonca hozta össze a szépítést.

– Ahogy arra számítani lehetett, egy nagyon erős, nagyon jó román válogatott ellen léptünk pályára, amely legerősebb keretével érkezett a tornára. A gólkülönbség talán túlzó, szűkíthettünk volna az eredményen, de annak örülhetünk, hogy akadt néhány jó teljesítmény a csapatban, emellett két újoncot avattunk, és másik két játékos volt a kezdőben, aki eddig csak a bő keretben szerepelt leginkább, és ők is megállták a helyüket. Ami a meccset illeti, úgy gondolom, a két gyors gólt eldöntötte a mérkőzést, megfogta a csapatot, és a második félidő közepén fizikálisan is elfáradtunk, ez okozta a különbséget. A jövőt tekintve viszont pozitív, hogy Kiss Stella személyében ismét a csapatba tudunk építeni egy fiatalt – akár a vb-selejtezők során is – akiben megvan a kellő vagányság, de a kellő alázat és munkabírás is, és ami talán a legfontosabb: nem ijed meg a lehetőségtől – értékelte az összecsapást Markó Edina szövetségi kapitány. 

Magyarország–Románia 1–4 (0–0)
Gól: Tóth (90+3.), illetve Herceg (54.), Carp (56., 71.), Batea (63.)

Magyarország: Bíró Barbara – Balogh Henrietta (Kovács Laura 78.), Tálosi Szabina, Szeitl Szilvia, Mosdóczi Evelin, Tóth Alexandra, Rácz Zsófia, Szabó Viktória, Fenyvesi Evelin, Kocsán Petra (Süle Dóra 85.), Öreg Cintia (Kiss Stella, 66.)