• 2024 04 20

Válogatott tryout - végleges bő keret

Próbajátékosok a magyar amerikai futball válogatottnál

Az idei évben is lehetőséget kaptak a 2018-as szezonban részt vevő csapatok játékosai, hogy egy tryout keretében bizonyíthassák tudásukat és rátermettségüket Grátz Vilmos szövetségi kapitány és a Magyar Amerikai Futball Válogatott edzői stábja előtt. A tryouton résztvevő játékosok 2018. július 21-én szombaton, a Rozsnyai utcai pályán tartott egész napos erőpróbán küzdhették be magukat az augusztus végi négy napos, székesfehérvári edzőtábor 75 fős keretébe. A játékosok egy részét a klubcsapatok edzői jelölték ki, másokat a válogatott edzők hívtak meg, de számos olyan résztvevő is szerepelt a listában, akik saját maguk jelentkeztek. A tryouton főként azok szerepeltek, akik 2017-ben nem voltak a csapatban, vagy ezúttal más poszton próbálkoztak.

“Idén is az offense és a defense falba kerestünk főként embereket, miután néhány játékos azóta visszavonult és a keretnek tavaly is ez – főleg a támadófal – volt az egyik legkisebb létszámú csoportja. Persze, a sérülések miatt – Takács Bence, Gecser Máté –az elkapók száma is jelentősen megfogyatkozott és hát ráfér az erősítés a defensive back sorunkra is. Szerencsére nagyon sok posztra megtaláltuk a megfelelő embert. Remélem, hogy a válogatott fejlődése idén sem áll meg és a játékosok, nézők számára is egyre fontosabb a Magyar Amerikai Futball Válogatott.” – mondta Grátz Vilmos.

A feladat nem volt egyszerű, hiszen a közel 70 résztvevő közül mindössze 30-an kerülhettek be a válogatott bő keretébe, amely idén augusztus 2326. között újra a székesfehérvári First Fielden megrendezett edzőtáborban készül az őszi THREE NATIONS CUP küzdelmeire. A keretnek idén is tagjai azok a játékosok, akik a tavalyi, szlovákok elleni mérkőzésen az aktív keret tagjai voltak. Ők egészülnek ki azokkal, akik elnyerték az edzők tetszését.

A szövetségi kapitánynak és csapatának azonban Székesfehérváron sem lesz könnyű dolga, hiszen az újonnan induló nemzetközi kupában résztvevő szövetségek 45 főben limitálták THREE NATIONS CUP összecsapások meccs-keretének létszámát. Ez pedig Grátz mestert is kihívás elé állítja: „Ez nem egyszerű a feladat. Igaz, a tavalyi 53 fős keretből, aki pályára léptek a szlovákok ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadionba, nyolcan idénre kiesetek. Őket biztosan pótolni kell. Az augusztusi táborban egy 75 fős bő kerettel fogunk készülni, amelyet aztán az edzőtábor végére 45-46 emberre szűkítünk le. Nem a legjobb, de úgy tűnik, ez az európai trend, így mi is ezt követjük a Three Nations Cup-on.”

Az edzői stábban is történt változás, hiszen a tavalyi évtől eltérően 2018ban Horváth Péter játékosként erősíti a nemzeti csapatot. „Peti tizenkilencre lapot húzott, de elégedett voltam a teljesítményével.” – mondta a védőről Grátz Vilmos, akivel leginkább a védőfal közepén számol a stáb.

A HFL alapszakaszában a TD Store Eaglesben remeklő Horváth Péter a tryouton is hozta idei jó formáját: „Elégedett voltam magammal, igaz, amikor kipróbáltak defensive end-ként, ott nem alkottam olyat, amit szerettem volna. Ez egy kicsit csalódás, de összességében elégedett vagyok. Sajnos Bíró Szabit nem tudtam megelőzni a rangsorban, de így van hova fejlődni és kaptam egy kis bíztatást, hogy muszáj többet edzeni. Kicsit nehezebb, fárasztóbb lesz játékosként idén, de állok elébe.”

A védelem másik nagy újonca, a XIII. FEZEN Hungarian Bowl-t eldöntő interception szerzője a Budapest Wolves játékosa, Homoki Gergely: A kezdőbe kerülést idén még nem látom reálisnak, azonban a szűk keretbe szeretnék bekerülni. Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy folyamatosan fejlődtem idén. A szezon elején nem voltam annyira kimagasló, végére azonban jól játszottam.” A Magyar Amerikai Futball válogatott idén először szeptember 23-án Pozsonyban lép majd pályára a szlovákok ellen, majd október 14-én, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, hetedik alkalommal pályára lépve próbálják meg elhódítani az első ízben kiírt THREE NATIONS CUP trófeáját.