• 2024 04 25

Bronzérmes a magyar kardcsapat

Megszületett az első magyar érem a vb-n

Bronzérmet nyert a Vuhsziban rendezett világbajnokságon a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Sziolágyi Áron összeállítású férfi kardcsapat. A mieink a harmadik helyért Grúziát győzték le 45-36-ra.

Megszületett a várva várt érem a vuhszi világbajnokságon! Európa-bajnok férfi kardcsapatunk (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) a világbajnokságon bronzérmet nyert, és ezzel nagyszerű szezont zárt. Nem volt könnyű dolga a mieinknek, de összejött… Azt, persze, pontosan tudtuk, hogy a németek elleni negyeddöntő nem lesz sétagalopp. Még akkor sem, ha az ellenfél soraiban eleinte nem szerepelt a legmagasabban rangsorolt versenyző, Max Hartung. Öt asszón keresztül folyamatosan az ellenfél vezetett, és akadt olyan pillanat, amikor jelentős, hét tusos volt a differencia (13:20). Az egyik fordulópont a hatodik meccsen jött el, amikoris a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron 9:3-ra verte a két évvel ezelőtti egyéni Európa-bajnok Benedikt Wagnert, és ezzel 30:28-nál már nálunk volt az előny. Csakhogy a következő két csörte ismét a németeké volt, olyannyira, hogy Áron a fináléban 36:40-nél lépett pástra a német színekben versenyző, erdélyi származású Szabó Mátyás ellen. És klasszisunk a legfontosabb pillanatban lekopírozta előző teljesítményét, ismét hozott egy fantasztikus 9:3-at, és ezzel 45:43-nál mi örülhettünk! 

öhetett az elődöntő, a régi rivális olaszok ellen! Jó egy hónappal ezelőtt, az újvidéki Európa-bajnokság fináléjában leiskolázták a mieink az itáliaiakat, és az várható volt, hogy ezt nehéz lesz megismételni. Nem sikerült. Az első kör végén, még ha minimálisan is, de a mienknél volt az előny (15:14). A döntő fordulatot az ötödik asszó hozta, az addig káprázatosan vívó Áront 5:0-lal meglepte a kellemetlen stílusú Luigi Samele, és ettől kezdve már csak zárkózni sikerült. Andris és Áron az utolsó két asszóban megpróbálta, de 28:35-ről “csak” 42:45-re sikerült felzárkózni. 

A bronzéremért a némi meglepetésre négy közé jutó grúzok következtek, és a mieink könyörtelenül érvényesítették a papírformát. Végig vezetve, 45:36-ra győzött a magyar válogatott a Bazadze testvérekre épülő grúzok ellen, és ezzel megszerezte küldöttségünk első érmét a vuhszi világbajnokságon! Gratulálunk Áronnak, Andrisnak, Csanádnak és Tominak, valamint a mestereknek, Decsi András válogatott edzőnek, Gárdos Gábornak, Navarrete Józsefnek és Decsi Istvánnak. A magyar kardcsapat egészen kimagasló szezont zárt, valamennyi versenyén négy közé jutott, aranyat nyert az Eb-n, bronzot a vb-n. Nagyszerű a mérleg, még akkor is, ha fiúkat ismerve bizonyos, hogy bennük azért akad némi hiányérzet. Elvégre, ezért klasszisok…

A nap két aranyérme ezúttal Amerikába, illetve Ázsiába került. Női párbajtőrben nagy meglepetésre nem állhatott európai csapat a dobogóra, melynek legfelső fokára az Egyesült Államok léphetett. Férfi kardban pedig érvényesült a papírforma, a nagy favoritnak számító koreaiak az egyéni után a csapat aranyérmet is behúzták. 

A nap krónikájához tartozik, hogy megkezdték a férfi párbajtőrcsapatok, illetve a női tőrcsapatok versenyét is Vuhsziban. Előbbit a mieink a legjobb 8 között csütörtökön folytathatják, a hölgyek viszont, sajnos, be is fejezték a világbajnokságot szerdán… Kezdjük a férfiakkal! A magyarok (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András) a 16 közé jutásért biztosan, 45:23-ra győzték le Finnországot, majd jöhetett a japánok elleni nyolcaddöntő. Az ázsiaiakkal ebben a szezonban felemás volt a mérlegünk, és ezúttal is alaposan megküzdöttünk velük. De nyertünk! A jegyzőkönyv tanúsága szerint a harmadik asszótól fej fej mellett haladt a két válogatott, amely aztán az utolsó körben a két befejező emberre, Rédli Andrásra, illetve Kano Kokira bízta a döntést. Bandi az egész meccs folyamán jól vívott, és ebben az asszóban is helyén volt a szíve, egy 7:7-es döntetlennel megtartotta a minimális előnyt, és ezzel 26:25-re győzött Magyarország a nagyon fontos mérkőzésen. A csütörtöki negyeddöntőben Korea lesz az ellenfél. 

Ami a férfiaknak sikerült, az a hölgyeknek nem. A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida összeállítású csapat bemelegítésként 45:19-re legyőzte Thaiföld együttesét. Majd jött a Kanada elleni nyolcaddöntő, ami nagy fordulatokat hozott, ám a végén mi jöttünk ki rosszul belőle. Az első körben Kondricz Kata szaladt bele egy nagy különbségű vereségbe, ám a második kanyarban a helyére beálló Mohamed Aida és Kreiss Fanni fordítani tudott. Csakhogy a nyolcadik asszóban Lupkovics Dórinak nagyon nem ment, és az újabb fordításra már nem maradt lehetőség - 44:39-re Kanada győzött. Maradt a szomorkás folytatás a 9-16. helyért, ott előbb Aidáék legyőzték a spanyolokat (45:30), majd kikaptak a lengyelektől (29:45), végül a 11. helyért 45:20-ra leiskolázták a hongkongiakat.

A világbajnokság utolsó előtti versenynapján a férfi párbajtőrcsapatért izgulhatunk, illetve eljut a legjobb nyolcig a női kard- és a férfi tőrcsapatok mezőnye. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi. 

Férfi kardcsapat, 26 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Németország 45:43 (Szilágyi +10, Szatmári -3, Gémesi -5).

Elődöntő: Magyarország-Olaszország 42:45 (Szatmári 0, Szilágyi 0, Gémesi -1, Decsi -2).

A 3. helyért: Magyarország-Grúzia 45:36 (Szatmári +6, Gémesi +3, Szilágyi 0).

Végeredmény: 1. Korea, 2. Olaszország, 3. Magyarország (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Navarrete József, Gárdos Gábor, Decsi András).

Férfi párbajtőrcsapat, 33 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Finnország 45:23 (Berta +12, Bányai +6, Rédli +4).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 26:25 (Rédli +4, Berta +1, Bányai -4).

A csütörtöki negyeddöntőben: Magyarország-Korea

Női tőrcsapat, 22 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Thaiföld 45:19 (Lupkovics +9, Kondricz +6, Kreiss +6, Mohamed +5).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Kanada 39:44 (Kreiss +9, Mohamed +4, Kondricz -6, Lupkovics -12).

A 9-16. helyért: Magyarország-Spanyolország 45:30 (Kreiss +8, Lupkovics +5, Mohamed +2).

A 9-12. helyért: Magyarország-Lengyelország 29:45 (Mohamed +3, Lupkovics -3, Kondricz -7, Kreiss -9).

A 11. helyért: Magyarország-Hongkong 45:20 (Kondricz +12, Mohamed +11, Lupkovics +2).