• 2024 04 20

Egy győzelem a főtáblán

A férfi párbajtőrözők a várakozások alatt szerepeltek

A vívó világbajnokság második döntős napján egyetlen győztes magyar asszónak örülhetett a válogatott. Férfi párbajtőrben mindhárom magyar kiesett a legjobb 64 között, míg női tőrben mindössze Kreiss Fanni tudott legalább egy kört menni.

A vuhszi világbajnokságon hétfőn a férfi párbajtőr és a női tőr egyéni versenyt rendezték. Mindkét fegyvernemben három-három magyar vívó jutott a legjobb 64 közé. Magyar idő szerint kora hajnalban a férfiak kezdték a napot és a hetet, és a mieink az első körben rendkívül egységesen teljesítettek. Sajnos. Ugyanis Rédli András, Bányai Zsombor és Berta Dániel egyaránt 15:12-es vereséget szenvedett. Tavalyi világbajnoki bronzérmesünk, Rédli András a svájci Bayard-tól, Zsombor a kazah Alexanyintól, Dani a lengyel Zawrotniaktólkapott ki, és ezzel ebben a fegyvernemben számunkra be is fejeződött a világbajnokság. 

Sokkal jobban női tőrözők sem jártak. Itt Kreiss Fanni egyetlen tussal, 15:14-re legyőzte a hazai páston szereplő kínai Si Jüt a nyitókörben, ám több sikerélmény nem jutott erre a napra a mieinknek. A 64 között Mohamed Aida és Kondricz Kata egyaránt 15:9-re kapott ki az amerikai Rosstól, illetve Kiefertől, és a 32-ben Fanni is búcsúzott. Attól a francia Thibus-től szenvedett 15:8-as vereséget, akit az újvidéki Európa-bajnokságon nagy bravúrral sikerült legyőznie. 

A magyarok számára ezzel véget is ért a hétfői versenynap, kedden az egyéni számok utolsó döntőit rendezik női kardban, illetve férfi tőrben. Előbbiben három, utóbbiban egy magyar lesz majd érintett. Megkezdődnek a csapatversenyek is, férfi kardban és női párbajtőrben a legjobb 8-ig jut el a mezőny. Hajrá, magyarok!

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi.

Férfi párbajtőr egyéni, 170 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Rédli András-Alexis Bayard (svájci) 12:15, Bányai Zsombor-Dmitrij Alexanyin (kazah) 12:15, Berta Dániel-Radoslaw Zawrotniak 12:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , …37. Rédli András, …52. Berta Dániel, …54. Bányai Zsombor, …130. Peterdi András.

Női tőr egyéni, 106 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Kreiss Fanni-Si Jü (kínai) 15:14, Mohamed Aida-Nicole Ross (amerikai) 9:15, Kondricz Kata-Lee Kiefer (amerikai) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss Fanni-Ysaora Thibus (francia) 8:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , …24. Kreiss Fanni, …52. Mohamed Aida, …62. Kondricz Kata, …70. Lupkovics Dóra.