• 2024 05 04

Baji Balázs élesíti a formáját a berlini EB-re

Éles versenyekkel hangol a kontinensviadalra

Negyvennyolc óra leforgása alatt két nagy nemzetközi versenyen is megmérettette magát Baji Balázs, előbb Monacóban hatodik lett, majd Londonban – tavalyi világbajnoki bronzérmes csúcsteljesítményének színhelyén - a hetedik helyen ért a célba. Ifj. Tomhauser István, az edzője szerint minden rendben volt, csak a frissesség hiányzott a magyar gátfutóból, aki alig több mint két hét múlva éremért csatázik a berlini Európa-bajnokságon.

„Jól mennek a dolgok, nincs gond a technikával és Balázs munkabírásával sem, az elmúlt hónapokban olyan szilárd alapot sikerült kialakítanunk, amire építeni lehet – nyilatkozta a mester az SzPress Hírszolgálatnak. – Késés és sietség nélkül elérkeztünk arra a pontra, amikor a terhelésből már vissza kell venni, inkább cél a frissítés és a finomhangolás, Berlinbe pihenten, de felspannolva szeretnénk megérkezni.”

Az EB felkészülés utolsó állomáshelyének kiválasztásánál a székesfehérvári jó feltételek mellett az is közrejátszott, hogy a 110 méteres gátfutás világelitjébe tartozó magyar atléta néhány napja a Gyulai István Memorial nemzetközi versenyen éppen itt robogott egy nagyszerű 13.27-et, amelynek köszönhetőn most az európai rangsor negyedik helyét foglalja el. Előtte csak a toronymagas EB-esélyes orosz Szergej Subenkov (12.92 mp), a spanyol Orlando Ortega (13.17) valamint a francia Pascal Martinot-Lagarde ( 13.20), áll, amiből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy Balázs jó eséllyel érmet hozhat el Németországból. Igaz, a kockázati tényező is magasabb, mint az atlétikai versenyszámok többségében.

„A papírforma valóban az esélyességet támasztja alá, de az éremszerzés képlete ennél sokkal bonyolultabb. Nem a túlzott óvatosság mondatja velem, de a dobogóért élesebb csata alakulhat ki, mint az utolsó három Európa-bajnokság bármelyikén. Hazai pályán a német Gregor Traber a közönség támogatásánál megjavíthatja az idei legjobbját, az idei birminghami fedettpályás világbajnokságon, a 60 gáton győztes brit Andrew Pozzi most is begyújthatja a rakétákat, a „fekete ló” pedig ismét a szerb Milan Trajkovic, de a felsorolást még folytathatnám.”

Ifj Tomhauser István számára szép emléket idéz Berlin, köszönhetően annak, hogy tanítványai közül Kiss Dániel ebben a városban, a 2009-es világbajnokságon rukkolt ki az emlékezetes 13.34 másodperces nagy futásával.

„Remélem, hogy Balázs is boldogan és büszkén köszönhet el majd Berlintől, ehhez azonban augusztus 9-én és 10-én három, egyformán hibátlan és szerencsés futást kell produkálnia” – hangsúlyozta Baji Balázs mestere.