• 2024 03 29

Vízilabda Eb - Gyenge játékkal, döntetlennel jutott tovább a férfiválogatott

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar férfi vízilabda-válogatott rendkívül gyenge játékkal 4-4-es döntetlent ért el a német csapat ellen a Barcelonában zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában, így a második helyen jutott tovább.

Märcz Tamás együttese támadásban kiábrándító teljesítményt nyújtott, s az utolsó pillanatig izgulnia kellett az eredmény miatt.
    A magyar válogatott vasárnap, a nyolc közé jutásért a C csoport harmadik helyezettjével találkozik, amely a papírforma alapján a holland csapat lesz.

    Eredmény:
    férfiak, A csoport, 3. (utolsó) forduló:
Magyarország-Németország 4-4 (0-1, 1-0, 2-2, 1-1)
-------------------------------------------------
Barcelona, Piscines Picornell, v.: Mercier (francia), Rakovic (szerb)
gólszerzők: Zalánki, Bedő, Bátori, Pohl 1-1, illetve Real 3, Stamm 1

    Magyarország:
    -------------
Vogel - Vámos, Manhercz, Erdélyi, Bedő, Jansik D., Kovács G. - cserék: Mezei, Bátori, Zalánki, Angyal, Pohl

    Rendkívül álmosan kezdődött a két csapat történetének huszadik egymás elleni Európa-bajnoki összecsapása, végül a németek mozdultak el a holtpontról és megszerezték a vezetést. A német kapust, Schenkelt naggyá tették a magyar lövők, köztük Bátori, aki ötméterest hibázott.
    Az első magyar gólra több mint tíz percet kellett várni, ekkor Zalánki fordult le védőjéről és pattintott a hálóba. A magyarok mintha minden önbizalmukat elvesztették volna, egyedül az Eb-n először vízbe ugró Vogel volt magabiztos, de szükség is volt rá, például a németek lefordulásánál, amikor ziccert védett.
    A fordulás után az olaszoktól elszenvedett vereség alkalmával többször rontó Bedő révén először került előnybe a magyar csapat, a németek azonban ötméteresből azonnal egyenlítettek. A harmadik magyar fórnál Bátori kíméletlenül vágta a léc alá a labdát, a rivális viszont Real harmadik találatával - a lövése a magyar blokkról vágódott védhetetlenül a kapuba - megint egyenlített (3-3). Ezt követően újra Vogel pillanatai következtek, a Ferencváros fiatal kapusa számos védést mutatott be, nem egyszer emberhátrányban.
    A németek megérezték a lehetőséget és a csapatkapitány Stamm szép elhajlásos góljával vezetést szereztek. A magyarok emberelőnyben sem tudtak gólt lőni, a németek viszont nem döntötték el a mérkőzést, sorozatban két fórt hibáztak el. Ekkor érkezett lefordulásból az Eb-újonc Pohl, aki értékesített egy ziccert. A következő magyar előny megjátszása előtt Märcz Tamás időt kért, de nem járt eléggé a labda, Zalánki lövése elhalt a kapus kezei között.
    Az utolsó percben még Vogelnek kellett védeni, amivel bebiztosította a második helyet.