• 2024 04 23

Megkezdődött a junior szinkronúszó vb

Varvara Subbotina két arannyal nyitott

Harminckét indulóval, az egyéni szabadprogram előcsatározásaival szerda délelőtt megkezdődött a Duna Arénában a 16. FINA junior műúszó világbajnokság.

A nyitány gyakorlatilag semmilyen váratlan eseménnyel sem szolgált, európai fölényt hozott, a 12 döntőbe jutott (a finálét este 19.30 órától rendezik) legjobbjai a három héttel ezelőtti tamperei Eb dobogósai voltak, sorrendben: Varvara Subbotina (orosz) 92.5667, Marta Fiedina (ukrán) 89.3000, Tio Iris (spanyol) 87.3333.

A pontszámokból is kikövetkeztethető, hogy az abszolút favoritnak számító 17 esztendős Varvara Subbotina várhatóan bezsebelheti este ötödik vb-aranyát!

 Maximálisan megfelelt az előzetes várakozásnak a mamutmezőny magyarja, Szabó Veronka, aki nem sokkal maradt le a döntőről, tizennegyedikként zárta a délelőttöt. A szakvezetők az ő és a többiek esélyeit illetően már előzetesen kijelentették: a magyarok számára a helytállást az jelenti majd, hogy közvetlenül a legjobbak mögött végeznek!

 Az egyéni szabadprogram esti fináléját megelőzi az egyéni technikai program délutáni vetélkedése 31 résztvevővel, köztük Dávid Jankával. (Ebben a számban nincs külön döntő, egy gyakorlat bemutatása alapján alakul ki a végső sorrend!)

Nemcsak a műúszásban, hanem úgy általában a sportvilágban is kuriózumnak számít, hogy egy sportoló röpke 2-3 órán belül két világbajnoki aranyérmet nyerjen!

Ez a rendkívüli bravúr az oroszok 17 éves üdvöskéjének, Varvara Subbotinának sikerült: az egyéni technikai számban aratott délutáni győzelmére este a szabadprogramban ráduplázott, ismét kimagaslott a mezőnyből, újra verhetetlennek bizonyult! Utolsó előttiként került sorra a 12-es döntőben, s kétséget sem hagyott afelől, hogy ismét ő a legjobb!

Mögötte ugyanaz az ukrán, illetve japán lány állhatott a dobogó második, valamint harmadik fokára, aki „járt” már ott délután a másik egyéni szám eredményhirdetésénél is.

Egyéni szabadprogram: 1. Varvara Subbotina (orosz) 93.5667 pont, 2. Marta Fiedina (ukrán) 90.7667, 3. Mana Fujiwara (japán) 88.3333.