• 2024 03 19

Uszonyos úszó-világbajnokság: Két arany, egy bronz

Remek kezdés Belgrádban

Két arannyal és egy bronzéremmel kezdtek a magyar válogatott tagjai a Belgrádban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon.

Senánszky Petra esélyeshez méltó versenyzéssel megnyerte a 100 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjét. Ennek a számnak egyébként a világcsúcsát is a „debreceni sellőlány” tartja. A 45.16 másodperces rekordot a tavalyi Világjátékokon állította fel, most Belgrádban 46.33 másodperccel csapott célba. Ugyanebben a számban Varga Krisztina szintén bejutott a döntőbe, ahol az ötödik helyet szerezte meg.

A 400 méteres felszíni úszás döntőjében két magyar volt érdekelt: a bombaformában lévő Bukor Ádám és Mozsár Alex. Bukor végül 2 perc 58.22 másodperccel ért célba, ezzel újabb aranyérmet szerzett, Mozsár negyedikként zárt.

A Stadler Bence, Halmin Matthew, Varga Krisztina, Senánszky Petra alkotta kvartett is dobogóra állt Belgrádban, miután a 4X100 méteres mix uszonyos gyorsváltó a harmadik lett. Az aranyérmet az oroszok szerezték meg az ukránok előtt.

„Nagyon bíztunk a két aranyban, hiszen mindkét magyar versenyzőnek jól sikerült a felkészülése. A váltó dobogós helyezése viszont egy nagyon kellemes meglepetés” – összegzett az első nap után Kókai Dávid, a Debreceni Búvárklub uszonyosúszó szakosztályvezetője.

Magyarország így két arannyal és egy bronzzal az éremtáblázat második helyéről várja a folytatást. Az éremtáblázat élén az oroszok találhatók, a harmadik helyet pedig Ukrajna birtokolja.