• 2024 04 25

Nevet kapott a kabaloroszlánt

Sajtótájékoztató a vb jegyében

Csütörtökön Győrben került sor két júniusi nemzetközi viadal, a serdülő Európa-bajnokság (15-17.) és a kötöttfogású Magyar Nagydíj, Polyák Imre-emlékverseny (23-24.) sajtótájékoztatójára.

 A házigazda város részéről Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, a tavalyi EYOF-ra épült Olimpiai Sportközpont tökéletes kulisszákat teremt a versenyekhez, s bár az ifjúsági olimpián még nem volt jelen a birkózás, most szeretettel várják. „Tavaly az EYOF-on egyenletesen telt házzal mentek a küzdelmek, remélem, ezúttal is sokan érdeklődnek majd. Ráadásul a Győri Nyár sorozata is elkezdődik, így kísérőrendezvényekben, koncertekben sem lesz hiány. Köszönjük a birkózószövetségnek, hogy minket választott, sok sikert kívánunk a fiataloknak!”

 
Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke úgy fogalmazott, a sportág 2015 óta regnáló új vezetése zászlajára tűzte minél több nagy nemzetközi verseny Magyarországra hozatalát, népszerűsíteni a birkózást, kihasználni a hazai szőnyeg előnyét és a megmutatni a hagyományos magyar vendéglátást. 2016-ban a nem olimpiai súlycsoportok vb-je, tavaly a Magyar Nagydíj mellett-után az U23-as Eb, idén pedig újabb duplázás, a serdülő Eb és a nagydíj zajlik majd itthon, nem beszélve az októberi felnőtt világbajnokságról. „Győrben nagy hagyománya van a birkózásnak, Sillai László, Klauz László, Orbán József, világversenyes érmesek sora indult innen, örülök, hogy Győrbe hozhattuk ezeket a versenyeket. A serdülőkön nincs eredménykényszer, abban bízunk, hogy jobban szerepelnek, mint a tavalyi belgrádi premieren. Mintegy 600 versenyzőt és 3-400 kísérőt várunk az Eb-re, a nagydíjra pedig 10-15 országból 2-300 vendéget, jó felkészülés lesz a vb-re.”
Sike András, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a májusi kaszpijszki Eb három bronza után cél a lehető legjobb vb-szereplés, amelynek állomása a hazai viadal. „Július 9-én kezdődik a vb-felkészülés, a nagydíjjal tűzben tartjuk a versenyzőket, előtte Tatán nemzetközi edzőtábort tartunk hondurasi, algériai, kazah, kínai vendégekkel. Jól szoktunk itthon szerepelni, most is ez a cél.”
Kiss Balázs, 2009 világbajnoka tavaly bronzérmet szerzett a nagydíjon, most ezt fényesítené. „Az Eb után vizsgaidőszakon jutottam túl, az is felért egy hosszú edzőtáborral… A Magyar Nagydíj egy fontos állomás a vb felé vezető úton, addig még német és fehérorosz verseny is vár ránk.”
 Az esemény zárásaként Bacsa Péter elárulta, hogy a Facebook-pályázat végén a vb kabalaoroszlánja a Champlion nevet kapta a mintegy hatszáz beérkező név közül. A nyertesek válogatott melegítőkkel és VIP vb-jegyekkel gazdagodnak. Az oroszlán a győri serdülő Eb-n 3D-ben is megjelenik majd.