• 2024 07 23

Shane Tusupnak nincsen olyan úszója, akivel versenyképes lehet

Az úszók elnöke is elmondta véleményét

Wladár Sándor szerint a Magyar Úszó Szövetség kész bármit megtenni Hosszú Katinkáért, az elnök egyúttal Shane Tusup lehetséges magyarországi jövőképéről is beszélt a DIGI Sport híradójának.

"Hosszú Katinka bármilyen segítséget kérhet bármikor, mi bármit megteszünk" – nyilatkozta Wladár Sándor a Sport24-nek. "Én személyesen is megtapasztaltam Széchy Tamás után, hogy milyen más edzővel dolgozni, azt is látom, hogy az edzőváltás után Cseh Laci vagy éppen Kozma Dominik hová került. Volt olyan, hogy valaki jobb, de olyan is, hogy rosszabb lett. Katinkáról pedig nem tudok mást mondani, minthogy találja meg azt az edzőt, aki kellően tudja motiválni, hiszen ha a napi 15-20 kilométer kínzó, testet facsaró edzésekhez nincsen kellő motiváció, akkor az nagyon nehéz.”


Rio háromszoros olimpiai bajnoka május végén az elnökkel is közölte, hogy nem Shane Tusuppal képzeli el a jövőt. "Katinka 26-án hozzám írt e-mailjében nem Shane Tusupot nevezte meg az edzőjének, aki ezáltal kikerült a kiemelt edzői programból, és nem fogja megkapni a kiemelt edzői fizetését” – árulta el Wladár Sándor.


Az is nagy kérdés, hogy az év edzőjének is megválasztott Shane Tusupnak lehet-e jövője még Magyarországon. "Nem tudok olyan versenyzőről, akivel – Katkával összevetve - megközelítőleg is hasonló eredményt tudna majd felmutatni a következő egy-kettő-három vagy öt évben, ezt azért ki merem jelenteni jóslás nélkül is. De természetesen más a helyzet, ha egy olyan versenyzőt hoz el, aki már ott van fönt, és őt tudja csiszolni tovább. De a mostani gárdából én nem látom azt, hogy valakit fel tudna hozni a következő években” – fogalmazott az úszóelnök.


Wladár Sándor büszke arra, hogy a szövetség életre hívta az Olimpiai Bajnokok Testületét, csakhogy az úszók elitcsoportjához - másodmagával - Hosszú Katinka sem csatlakozott.

"Még nem lépett be, de azért folynak a megbeszélések, hogy ő is tag legyen, nagyon szeretnénk mindannyian, hogy ő és Egerszegi Krisztina is csatlakozzon hozzánk. Én azt gondolom, hogy ez hamarosan meg fog történni” – mondta a témáról Risztov Éva, az Olimpiai Bajnokok Testületének elnöke.

Ami biztos, hogy Hosszú Katinka egyelőre edző nélkül is folytatja a versenyzést, a Mare Nostrum úszósorozat első, franciaországi állomásán hat számban is rajtkőre áll most hétvégén.