• 2024 07 23

Győzelem és vereség a röplabda Európa Ligában

A nők sikerrel zárták az Arany Ligát, a férfiak vereséggel

A magyar női röplabda-válogatott 3-2-re győzött Finnország csapata ellen az Európa Liga arany divíziójának hatodik, utolsó fordulójában szerdán, Érden. A férfiak viszont utolsó meccsükön vereséget szenvedtek Fehéroroszország ellen.

Eredmény, arany divízió, 6. (utolsó) forduló, B csoport:
Magyarország-Finnország 3-2 (20, -25, -21, 21, 11)
--------------------------------------------------
a legjobb magyar pontszerzők: Szakmáry 30, Sándor R. 27, Szedmák 11
    Az állás: 1. Finnország 13 pont/6 mérkőzés, 2. Magyarország 12/6, 3. Horvátország 8/5, 4. Franciaország 0/5
 
      A két csapat másfél héttel ezelőtti, tamperei összecsapását a finnek 3-1-re nyerték, így a csoportelsőség megszerzése mellett a visszavágás is fűtötte a magyarokat.
    A mérkőzésre Jan De Brandt szövetségi kapitány nevezte Tálas Zsuzsannát, aki még a sorozat első, Franciaország elleni találkozóján, a bemelegítés alatt sérült meg, így most először kapott játéklehetőséget. A kezdőcsapatban ennek ellenére Bleicher Réka kezdett feladóként, míg feladóátló poszton az eredendően négyes ütő Dékány Bernadett játszott.
    Utóbbi szerezte a találkozó első pontját, egy finn ászt követően mégis a hazaiak kértek előbb időt (8-11). Bleicher és a csapatkapitány Sándor Renáta jó szerváival fordítottak a házigazdák (16-14), majd Tálas is pályára lépett. A hajrában a finnek elveszítették egyik legjobbjukat, Piia Korhonent, aki egy ütés után rosszul fogott talajt, s ölben kellett levinni a pályáról.
      A második játszmát magabiztosabban kezdte a magyar csapat, és Sándor Renáta, valamint Szakmáry Gréta ponterős játékának köszönhetően hamar megnyugtató előnyt alakított ki (11-6). A folytatásban sokáig nem változott az összecsapás képe, De Brandt együttese remekül fogadott, jól nyitott és eredményesen blokkolt (21-15), de a finnek nagy hajrát nyitottak és egyenlítettek.


A harmadik szett első harmadában még érződött a magyarok játékán a nagy előnyről elveszített előző játékrész negatív hatása, a finnek pedig kihasználták a hazai hibákat (9-11). Jan De Brandt cserékkel frissített csapatán (14-17), de elsősorban a leromlott nyitásfogadási hatékonyság megpecsételte a hazaiak sorsát. Ezzel eldőlt, hogy a finnek nyerik a csoportot, s ők is ott lesznek a jövő heti négyes döntőben.
    A negyedik játszma fej-fej melletti küzdelmet hozott egészen addig, amíg Nagy Eszter blokkja után a finnek időt nem kértek hárompontos magyar előnynél (14-11). Szakmáry hátán vitte a hazaiakat, a Schwerin német bajnok ütője a játékrész derekán 26 pontnál tartott. A hajrá egyenlő állásról indult (18-18), de Sándor Renáta sikeres támadásaival egyenlített a magyar válogatott.
    A döntő játszmában mindkét csapat sok hibával kezdett, de a De Brandt-tanítványok voltak azok, akik előbb tették pontosabbá a játékukat, így kétórás csata végén ők ünnepelhették a győzelmet (15-11).

A magyar férfi röplabda-válogatott vereséggel zárta az Európa Liga ezüst divízióját, mivel szerdán 3-0-ra kikapott a fehérorosz együttestől Érden.

A román Bogdan Tanase irányította hazai csapat csak rövid periódusokban tudta megnehezíteni esélyesebb ellenfele dolgát, és végül 71 perc alatt kapott ki. A két válogatott másfél héttel ezelőtti, minszki találkozóját is a fehéroroszok nyerték, ugyancsak 3-0-ra. A magyarok így egy győzelemmel és öt vereséggel fejezték be a sorozatot.
    A hazaiak legeredményesebb játékosa Pádár Krisztián volt 11 ponttal.
    A magyar válogatottnak most egy hónapos szünete lesz, majd július 9-én kezdi meg felkészülését az augusztusi Európa-bajnoki selejtezőre. Ott Macedóniával, Svájccal és Ukrajnával mérkőzik a jövő évi belga, francia, holland, szlovén közös rendezésű kontinenstornára való kijutásért.
 
    Eredmény, ezüst divízió, B csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Fehéroroszország 0-3 (-16, -12, -17)
    A csoport állása: 1. Fehéroroszország 15 pont/6 mérkőzés, 2. Horvátország 12/5, 3. Albánia 4/5, 4. Magyarország 2/6
    A csoport első két helyezettje jutott a szkopjei négyes döntőbe.