• 2024 03 29

A Leekens-éra első pontja

Döntetlen Bresztben

Először nem kapott ki a magyar labdarúgó-válogatott Georges Leekens irányításával: a nemzeti együttes 1-1-es döntetlent játszott szerdán Fehéroroszország csapatával felkészülési mérkőzésen, Bresztben.

A magyarok - akik a belga szakember vezetésével korábban hazai pályán vereséget szenvedtek a kazahoktól és a skótoktól is - szombaton az oroszországi világbajnokságra készülő ausztrál csapattal találkoznak a Groupama Arénában.

    Barátságos mérkőzés:
Fehéroroszország-Magyarország 1-1 (1-1)
---------------------------------------
Breszt, 9000 néző, v.: Lapocskin (orosz)
    gólszerzők: Szaroka (26.), illetve Varga R. (29.)
    sárga lap: Pátkai (88.), Varga J. (88.)
    
    Fehéroroszország:
    -----------------
Andrej Gorbunov - Igor Sitov, Alekszandr Volodko, Ivan Majevszki, Mihail Szivakov - Sztanyiszlav Dragun, Gyenyisz Poljakov, Sziarhej Kiszlja (Alekszandr Karnickij, 62.)- Igor Sztaszevics (Makszim Skavis, 81.), Anton Szaroka (Gyenyisz Laptev, 71.) - Pavel Szavickij (Jurij Kovaljov, 71.)

        Magyarország:
    -------------
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Vinícius Paulo, Kádár Tamás, Szabó János - Elek Ákos (Pátkai Máté, 70.), Nagy Ádám (Vadócz Krisztián, a szünetben) - Varga Roland, Kleinheisler László (Varga József, 78.), Dzsudzsák Balázs (Sallai Roland, 65.) - Szalai Ádám (Böde Dániel, 65.)

I. félidő:
    ----------    
    26. perc: Lovrencsics rosszul találta el a labdát bal oldali hazai szöglet után, a hosszú oldalon érkező Szaroka pedig élt a lehetőséggel, nagy erővel kilőtte a jobb alsó sarkot (1-0).
    29. perc: Dzsudzsák bal oldali szabadrúgása nyomán Varga az ötösről a kapu jobb oldalába fejelt (1-1).
    
    Az első félórában a hazaiak irányították a mérkőzést, a magyar válogatott elképzelés nélkül futballozott. Georges Leekens együttesének nem volt egyetlen kidolgozott helyzete sem, ezzel szemben a vendéglátók rendre meghúzták a széleket és veszélyes beadásokkal, lövésekkel hozták nehéz helyzetbe a magyar védelmet.
    A fehéroroszok egy szöglet után megérdemelten szereztek vezetést, három perccel később azonban Varga Roland révén a magyarok is pontrúgást követően voltak eredményesek. Ez jót tett a pirosban futballozó magyar csapatnak, a félidő hajrájában némi fölénybe került, de gólt nem szerzett.
    A szünet után a belga szakember pályára küldte Vadócz Krisztiánt, aki 2430 nap elteltével öltötte magára újra a válogatott mezt. Helyzeteket viszont újra a hazai csapat alakított ki, többször is nagyot védett Gulácsi Péter. Az RB Leipzig kapusa bravúrokkal tartotta meccsben a magyarokat, akik támadásban továbbra sem javultak fel, így nem volt esélyük a győzelemre.
    "Nem örültem, hogy pontrúgásból kaptunk gólt, ezen még dolgoznunk kell. Viszont pozitív, hogy visszajöttünk a meccsbe, a játékosok nem szegték le a fejüket a bekapott gól után" - értékelt Georges Leekens az M4 Sportnak. A belga szakvezető kiemelte a kapusteljesítményt is.
    "Gulácsi bebizonyította, amit jó pár hónapja mondok, hogy nagyon jó kapus, példaszerű, amit ma is tett."
    Leekens megemlítette még, hogy jó hangulat volt a csapaton belül, ám a második félidőben túlzottan visszahúzódott az együttes.
    "Cseréket is végrehajtottunk, hogy többen rápihenhessenek az ausztrálok elleni meccsre. Lépésről lépésre haladunk, fel kell építeni a csapatot" - folytatta. Úgy vélekedett, hogy a középhátvédek jól működtek, nem adtak könnyű labdákat az ellenfélnek, szélen azonban voltak kisebb problémák. Örömét fejezte ki ugyanakkor, hogy a válogatottba visszatért futballisták jól kapcsolódtak be a játékba.
    "Örülök, hiszen rég szerzetem gólt, a válogatottban pedig mindig jó érzés betalálni. Az egyenlítésnél begyakorolt figura után sikerült gólt fejelnem" - mondta Varga Roland. Hozzátette, elemezni fogják a mérkőzést, hogy ki tudják javítani a hibákat. Kitért rá: a tétmeccseken fog igazán kiderülni, hol tart a válogatott.
    "Összességében túl passzívan játszottunk, nem mentünk bele a párharcokba, ezért a fehéroroszoknak több lehetőségük volt, mint azt előre gondoltuk" - fogalmazott a találkozó legjobb magyar játékosa, Gulácsi Péter, aki hangsúlyozta, az ellenfél szélekről, a védelem mögé kerülésekkel veszélyeztetett, és ezekre nem jól reagáltak. "Nemzetközi szinten a párharcokba bele kell menni és meg kell nyerni azokat. Kevés nemzetközi tapasztalata van a keretnek, de ezek döntő dolgok a mai fociban: az dönti el a meccseket, hogy ki nyer több párharcot, és ki kerül fölénybe a középpályán. Még az út elején járunk" - tette hozzá.