• 2024 04 26

„Meseszép” játékra nincs kilátás

Szlovén-magyar vb-selejtező előtt

négy nap leforgása alatt – szombaton Koperben, majd jövő szerdán Veszprémben -kétszer mérkőzik meg egymással a magyar és a szlovén férfi kézilabda válogatott, a tét a világbajnoki részvétel, azzal összefüggésben az olimpiai szereplés lehetősége is. Blaz Blagotinsek, a bajnoki ezüstérmes Veszprém szlovén óriása szerint a két nemzeti együttes tudása között nincs nagy különbség, de ha mégis lenne, az honfitársai kivételes futótudásnak köszönhető…

Blaz Blagotinsek, a bajnoki ezüstérmes Telekom Veszprém 202 centiméter magas kézilabdázója arra számít, hogy nemzeti csapata, a 2017-es franciaországi világbajnokságon bronzérmet nyert szlovén válogatott semmiképpen sem bukja el a Magyarország elleni VB selejtező mérkőzéseit. Rajta kívül veszprémi csapattársa, Gasper Marguc és az újdonsült magyar bajnok MOL-Pick-Szegedet erősítő Matej Gaber is kulcsszerepet tölthet be a június 9-i koperi, majd a négy nappal később következő veszprémi összecsapásokon.

 „Nincs jelentős tudásbéli különbség a két válogatott között, így valószínűleg a napi forma és a jobb összpontosítás fog dönteni a szombat esti koperi mérkőzésen, majd a visszavágón is, ami akár szikrázó csatát is hozhat. A mi tervünk akkor valósulhat meg biztosan, ha 5-6 gólos előnyt tudunk összehozni, amire szerintem meg is van az esélyünk. Ekkora különbség behozhatatlan lehet. Koperben már minden jegy gazdára talált, legutóbb azt hallottam, hogy a Veszprém Arénában talán nem lesz táblás ház. A tét óriási, hiszen aki veszít, annak a tokiói olimpiai részvétele is elúszhat, ezért „meseszép” játékra szerintem most nem is lehet számítani, inkább küzdelemre és taktikai párbajozásra” – nyilatkozta Blaz Blagotinsek az SzPress Hírszolgálatnak.

A szlovén óriás szerint Veselin Vujinovic szlovén szövetségi kapitány a kézilabdasport egyik legkiválóbb stratégája, akinek az egyik fő ereje az, hogy a különféle nemzeti bajnokságokból – ezúttal hatból – érkező játékosait viszonylag rövid idő alatt harcos egységgé tudja összeforrasztani.

 „Úgy gondolom, hogy futásban mi leszünk a jobbak, de mivel nem atlétikai versenyre készülünk, gyorsan hozzá kell tennem, hogy a két válogatott kapusai is kulcsszerepet tölthetnek be. Taktikai titkainkra természetesen még csak céloznom sem szabad, legfeljebb annyit mondhatok, hogy a magyar átlövők „tudományából” alaposan felkészültünk, ahogy azt a mi kulcsembereinkkel Vranjes kapitány és segítői is bizonyára megtették. Kicsit furcsa lesz Veszprémben magyar kézilabdázók - köztük klubtársaim - ellen játszani, de ezzel kell a lehető legkevesebbet foglalkoznom ” – hangsúlyozta Blaz Blagotinsek, aki hat évvel ezelőtt, 18 esztendősen volt először szlovén válogatott és az óta 66 alkalommal szerepelhetett nemzeti együttesében. Ha a magyarok elleni mérkőzéseken négyszer is a kapuba tud találni, 100. gólját ünnepelheti.