• 2024 03 29

Rasovszky már nem hibázhat

A junior világbajnok Rasovszky Kristóf havonta 360 kilométert úszik az olimpiai szereplésért

Tavaly a nyíltvízi úszók Világkupa összetett versenyében az elismerésre méltó negyedik helyen végzett Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub válogatottja, akinek az idei sorozat első két állomása után nagyon bele kell húznia, ha ismét a legjobbak között szeretne végezni. Két öbölversenyen, Dohában, aztán a Seychelles-szigeteken is a 12. helyen ért a célba, utóbbin úgy, hogy pályafutása során először alaposan eltévesztette a pályát. Van még bőven javítási lehetősége, legközelebb most hétvégén a portugáliai Setubalban, majd a következőn a számára hazai pályának számító Balatonfüreden. Mostantól egyszer sem hibázhat…

„Jobban kellett volna figyelnem, ráadásul egy rám tapadó német fiút is „rossz útra” vittem. Talán azért bakiztam, mert az előttünk haladó versenyhajó furcsa ívben haladt, amiből azt a rossz következtetést vontam le, hogy egyenesen haladva métereket lehet megspórolni. Mellé fogtam, mert letévedtem a pályáról, és amire kapcsoltam, illetve a német versenyző is észbe kapott, csak az élmezőnyben haladók hátát láttuk. Csoda, hogy így is a 12. helyen végeztem” – nyilatkozta a két éve junior világ- és Európa-bajnokságot nyert Rasovszky Kristóf az SzPress Hírszolgálatnak.

Tavaly, a felnőtt korosztályban debütálva, úgy lett negyedik a VK összetettben, hogy a legnagyobb ellenfelei kettővel több versenyállomásra látogattak el. A 21 esztendős magyar hosszútávúszó – aki medencében is a legjobbak közé tartozik – idén a VK minden hátralévő állomásán rajthoz szeretne állni, így számára a szezon novemberig tart, amikor Abu-Dzabiban lezárul a hosszú versenyfutás. Közben az augusztusi Glasgow-i Európa-bajnokság kihívásának is eleget kell tennie.

„Még izgalmasabb lesz a 2019-es esztendő, mert a világbajnokság 10 kilométeres versenyének első tíz helyezettje további erőfeszítések nélkül automatikusan kiérdemeli a tokiói olimpiai részvétel jogát – folytatta a már 190 centiméternél is magasabb úszó. – Mindenki, aki csak számít, arról álmodozik, hogy a magas akadályt elsőre viszi, mert az olimpiai játékok évében a fennmaradó helyekért talán még nehezebb akadálypályát kell befutni. Én is szeretném jövőre nagyot sóhajtva kimondani, hogy „már csak” az olimpián kell egy tökéletes pályát összehoznom…”

Ha itthon edz, veszprémiként csak Balatonfűzfőig kell autóznia. Néha edzőtársakat is talál, gyakrabban magányosan teljesíti a napi adagot. Nem ritka, hogy egyetlen hónap leforgása alatt 360 kilométert hagy maga mögött a vízen.

„Aki ott akar lenni az olimpián, ott pedig maradandónak nevezhető teljesítménnyel szeretne kirukkolni, az nem adhatja alább. Szeretem az izgalmas helyzeteket, én akkor sem szoktam elhalasztani az edzésemet – ahogy Olasz Anna sem – amikor jókora hullámok riogatják a profi úszókat is. Erősebbnek érzem magamat, mint tavaly ilyenkor, így talán a „verekedős” ellenfelekkel is jobban bírok majd. Mert bizony akad néhány olyan olasz, brazil és japán úszó, aki ha bepöccen, hirtelen akkorát sóz oda a mellette a haladónak, mint ha csak erre készült volna. Jobb az ilyeneket messze elkerülni.  Mindent egy lapra teszek fel, az olimpiára összpontosítva az egyetemi tanulmányaimat is felfüggesztettem, de megfogadtam, hogy 2020 szeptemberétől újra órákra fogok járni és behozom magamat” – mondta befejezésül Rasovszky Kristóf, aki nem titkolja, hogy az idei versenyein az eddiginél megfontoltabban és taktikusabban kell versenyeznie.