• 2024 07 23

Leekens bízik a csapatában

Leekens nem érez eredménykényszert

Georges Leekens szövetségi kapitány nem érzi, hogy eredménykényszerben kellene pályára lépnie a magyar labdarúgó-válogatottnak szerdán Fehéroroszországban, majd szombaton hazai pályán a világbajnoki résztvevő Ausztrália ellen.

"Ha a játékosokon nyomás van, az azt jelenti, hogy nem bíznak magukban. Az első meccs nem sikerült jól, a második már jobb volt" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján. A belga szakember arra utalt, hogy előbb Kazahsztántól, majd Skóciától szenvedett vereséget irányításával a nemzeti együttes.
    "Persze minden meccsen fontos a győzelem, de két tesztmeccs előtt vagyunk, ezeken kell új játékosokat kipróbálni, és kísérletezni, hogy a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájára megtaláljuk a legjobb összeállítást."
    Leekens hozzátette, azt már a bemutatkozásakor elmondta, nem varázsló, hogy egyik pillanatról a másikra minden jobb legyen, viszont szeretné, ha tovább fejlődne a csapata, ahogy az első és második meccsén történt. A szurkolók bizalmának visszanyerésével kapcsolatban úgy fogalmazott, bár a kazahok elleni kudarc után csalódottak voltak éppúgy, mint a játékosok és a szakmai stáb, de a skótok ellen jó hangulat volt és a közönség díjazta a válogatott erőfeszítéseit.
    "A fehéroroszok előbb döntetlent játszottak az Európa-bajnoki ezüstérmes franciákkal, majd csupán 2-1-re kaptak ki tőlük" - beszélt Leekens a soron következő ellenfélről, amely ennek ellenére utolsóként zárt a selejtezőcsoportjában.
    "Az ausztrálok három napja 4-0-ra verték a cseheket. Most féljünk tőlük? Nem! Ez egy jó teszt lesz a csapat számára" - utalt vissza a szakember arra, hogy nem szabad eredménykényszert érezniük a játékosainak.
    Leekens a mostani keretéről azt mondta, sok fiatal játékos van benne, de ajándékként senki nem húzhatja magára a címeres mezt, illetve az Egyesült Államokban légióskodókkal kapcsolatban megjegyezte, ott zajlik a bajnokság, és ezek a dátumok nem hivatalos FIFA-játéknapok, ezért kell mellőznie őket. Hozzátette, hétfő délelőtt egyéni foglalkozás volt, délután már csoportos edzés lesz. Felméri, ki milyen állapotban van, mert júniusban egyesek feldobottan, mások csalódottan érkeznek a klubszezon zárultával, de eddig szerinte mindenki lelkes, hogy a válogatottban lehet.
    "Jó érzés, hogy újra meghívtak. Az első gondolatom az volt: végre! Minden kerethirdetésnél csalódottan vettem tudomásul, hogy nem számítanak rám" - mondta a 33 éves Vadócz Krisztián, aki legutóbb 2011-ben lépett pályára a válogatottban.
    A negyvenszeres válogatott középpályás szerint nem feltétlenül a hongkongi bajnokság teszi őt versenyképessé, hanem a profi futballban eltöltött 15-16 éve. Kijelentette, szeretné a pályán bizonyítani, hogy helye van a csapatban. Posztjával kapcsolatban úgy fogalmazott, régen egyértelműen védekező középpályás volt, most már sokkal jobban segíti a támadásokat, de még nem beszélt a kapitánnyal, hogy milyen poszton számítana rá. Vadócznak lejárt a szerződése hongkongi klubjánál, és azt mondta, vannak megkeresései, de most kizárólag a válogatottra akar koncentrálni, ezért csak a két meccs után dönt arról, hol folytatja pályafutását
    A mindössze 17 éves Szoboszlai Dominik arról beszélt, hogy egy éve már szerepelt a keretben, de akkor nem kapott lehetőséget, és most sem lesz elkeseredve, ha nem lép pályára, de természetesen azért dolgozik, hogy debütálhasson. A jövőjéről úgy nyilatkozott, hogy jól érzi magát Salzburgban, és elsőként az ottani felnőtt csapatba szeretné beverekedni magát.
    A magyar válogatott szerdán 19 órától játszik Fehéroroszországgal Bresztben, majd három nappal később 17.30-tól a Groupama Arénában fogadja a vb-résztvevő ausztrálokat.