• 2024 07 23

Cselgáncs-vk - Ohát Zalán aranyérmes Madridban

Ohát Zalán is bejelentkezett Tokióért!

Ragyogó győzelmet aratott a 100 kilogrammosok között szereplő Ohát Zalán a madridi European Open-viadalon: a huszonkét esztendős judós pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el.

A Ceglédi VSE versenyzője – aki információink szerint hamarosan hivatalosan is a Budaörsi SC csapatához igazol – olasz, holland, román és lengyel judóst legyőzve nyerte meg súlycsoportjának küzdelmeit, a fináléban ráadásul néhány perccel a négy perces küzdelmi idő lejárta előtt tudott hátrányból fordítani a lengyel Szczurowski ellen.

Az European Open-győzelem a tavalyi budapesti világbajnokságon is jól szereplő Ohát Zalán pályafutásának eddigi legnagyobb sikere. Az olimpiai kvalifkáció szempontjából is tett egy lépést, hiszen a madridi sikerért száz világranglistaponttal lett gazdagabb. Ez ugyan Tokió szempontjából csak jelzésértékű (egy Grand Slam-tornán egyetlen megnyert meccsért jár ennyi), de a folytatáshoz nagy lendületet adhat!


Ez volt az első magyar aranyérem a madridi verseny történetében, 2013-ban Szabó Franciska ezüst-, Mészáros Anett pedig bronzérmet szerzett, 2014-ben pedig Burján László és Csoknyai László lett harmadik a spanyol fővárosban.


Sajnos a többi madridi indulónk nem járt sikerrel, Erdélyi Lilla (48 kg, Budaörsi SC), Siroki Ibolya (57 kg, Budaörsi SC), Polyák Krisztina (63 kg, Budaörsi SC) és Gercsák Szabina (70 kg, Miskolci JC) sem tudott mérkőzést nyerni a spanyolországi tornán.

Madridban negyvenhét ország csaknem négyszáz judósa lépett tatamira, az éremtáblázat élén Németország (3 arany, 5 bronz) végzett, megelőzve Franciaországot (3, 0, 3) és Spanyolországot (2, 4, 6). Magyarország egy aranyéremmel – holtversenyben Belgiummal – a hatodik helyen végzett.

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
100 KG. 1. forduló:
 Ohát Zalán erőnyerő. 2. forduló: Ohát Zalán–Andres Felipe Moreno (olasz) 10–0. Negyeddöntő: Ohát Zalán–Simeon Catharina (holland) 10–0. Elődöntő: Ohát Zalán–Ionut Vasian (román) 10–0. Döntő: Ohát Zalán–Kacper Szczurowski (lengyel) 10–0
NŐK
48 KG. 1. forduló:
 Erdélyi Lilla–Celia Hidalgo Ledo (spanyol) aranyponttal 0–7
57 KG. 1. forduló: Siroki Ibolya erőnyerő. 2. forduló: Siroki Ibolya–Johanna Müller (német) intéssel 0–10
63 KG. 1. forduló: Polyák Krisztina–Patricia Robles Lozano (spanyol) aranyponttal 0–10
70 KG. 1. forduló: Gercsák Szabina erőnyerő. 2. forduló: Gercsák Szabina–Alessandra Prosdocimo (olasz) aranyponttal 0–7