• 2024 04 20

Az Európai Úszó Szövetség Budapesten tartotta kongresszusát

Példátlanul sikeres éve volt az európai úszósportnak

Budapesten tartotta éves kongresszusát az Európai Úszó Szövetség (LEN), melynek kapcsán a küldöttek számára kiderült: a Duna Aréna nem csupán sportversenyek megrendezésére alkalmas, de tökéletes helyszín egy ilyen eseménynek is, hiszen az elsőemeleti rendezvényteremben tanácskoztak az 52 tagország delegáltjai.

Az egybegyűlteket dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntötte, aki beszédében emlékeztetett arra, hogy 2017-ben példátlan nemzeti összefogással sikerült megrendezni minden idők legjobb FINA Világbajnokságát, míg most egy kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény házigazdái lehetünk. „Büszkék vagyunk rá, hogy odaadásunkkal, egyedi megoldásainkkal, lelkiismeretes munkákkal újra és újra sikerült megmutatnunk a világnak Magyarország, Budapestet, a magyar sportot és a magyar tehetségeket.”

 Szabó Tünde hozzátette, a nemzetközi sportesemények rendezési jogának sorozatos elnyerése bizonyítja, hogy „nálunk a sport, a sport támogatása igazi hitvallás, mely során – a LEN célkitűzéseivel is összhangban – sportolóink érdeket szem előtt tartva elkötelezettek vagyunk a sporttudomány, a sportegészségügy, a sportjog és a sportmarketing folyamatos fejlődése és megújulása iránt.” Az államtitkár emlékeztett arra, hogy az elmúlt nyolc évben 39 új uszoda épült Magyarországon, amely fontos hozzájárulás ahhoz, hogy a kor kihívásaira megfelelő válaszok szülessenek. „A kihívások talán újak, de a válaszok a régi értékekre alapulnak, ezek pedig a munka, tisztesség, tolerancia, lojalitás.”

 A főváros nevében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntötte a LEN Kongresszus résztvevőit. Kiemelte, hogy Budapest népszerűsége töretlenül növekszik – 2010 óta harminc százalékkal emelkedett az idelátogató külföldiek száma –, és ehhez nagy mértékben hozzájárultak az elmúlt évek rangos sporteseményei, különösen a FINA-világbajnokság, melynek eseményein százezrek vettek részt a helyszínen. „Büszkék vagyunk, hogy Budapest elnyerte az Európa Sportfővárosa címet 2019-ben, amelyet rendkívül gazdag programmal kívánunk megünnepelni, és ebbe beletartoznak az ehhez hasonló sportdiplomáciai események is.”

Paolo Barelli LEN-elnök megköszönte a magyar szervezők munkáját, és némi derültséget kiváltva közölte a kormány és a főváros képviselőjével, hogy a teremből szinte mindenki jogosult lehet a magyar állampolgárságra, hiszen a különféle vizes események kapcsán lassan több időt töltenek Budapesten, mint otthonukban – annál is inkább, mert 2020-ban is a Duna Aréna ad otthont előbb januárban a vízilabda, majd májusban az úszó Eb-nek.

 Az elnök ezután értékelőjében kiemelte, hogy Európa újabb példátlanul sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen a kontinens sportolói az összes érem felét (105) elhozták a budapest világbajnokságon, és hasonló volt az arány a döntős helyezéseknél is (353). Emellett kiemelkedően sikerültek a különféle LEN-események, így a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokság – melyet Dániában az év legjobb sporteseményének választottak –, a kijevi műugró Eb, valamint a vízilabda Bajnokok Ligája budapesti hatos döntője.

Gyárfás Tamás, a LEN gazdasági vezetője a pénzügyi beszámoló keretében elmondta, hogy a szövetség minden eddiginél magasabb összeggel (négy év alatt négymillió euróval) támogatta a tagszövetségeket, illetve rekordnagyságú pénzdíjakat ajánlott fel a sportolóknak – 2017-ben harminc százalékkal többet, mint az előző esztendőkben.

 A kongresszus – amelyen történelmi lépésként, első ízben két olimpiai bajnok, Gyurta Dániel és Molnár Tamás volt Magyarország hivatalos delegáltja – ezután a megüresedett helyekre két új Bureau-tagot választott: az orosz műugró, szinkronúszó és vízilabda-szövetség elnöke, Alekszej Vlaszenko, illetve a holland úszószövetség vezetője, Marius Hendrik Gerrit van Zeijts lett a LEN vezető testületének tagja.

 Az eseményt egyébként a Magyar Úszó Szövetség és a Budapest2017 Nkft. közösen szervezte, vezetőiknek, dr. Wladár Sándor elnöknek, illetve Szántó Éva ügyvezető igazgatónak és Balogh Sándor pénzügyi igazgatónak a péntek esti, margitszigeti díszvacsora keretében adta át a LEN elismerő plakettjét Paolo Barelli.