• 2023 06 09

Kreiss Fanni hetedik az Eb-n

Nem született magyar érem a vívó Eb második napján sem

AZ ÚJVIDÉKI EB MÁSODIK NAPJÁN A FÉRFI PÁRBAJTŐRÖZŐK ÉS A NŐI TŐRÖZŐK VERSENYÉT RENDEZTÉK. LEGJOBBAN KREISS FANNI SZEREPELT, HETEDIK LETT, PETERDI ANDRÁS ÉS MOHAMED AIDA NYOLCADDÖNTŐIG JUTOTT.

Az Európa-bajnokság második napjának programját a férfi párbajtőrözők kezdték, a fegyvernemtől megszokottan az Eb legnagyobb indulólétszámával. A több mint 100 fős mezőnyben a mieink egytől egyig magabiztosan léptek tovább a csoportmérkőzéseket követően, és a direkt kieséses táblát látva sem rémüldöztünk, egyedül Bányai Zsombor húzott alaposan bele, ő a 32-ért a világ egyik legjobbját, az ukrán Nyikisint kapta ellenfélül. Nem sikerült a bravúr, fiatal tehetségünk 8:13-mal búcsúzott. 

A baj csak az volt, hogy a többiek sem jártak jobban… Rédli Andrásnak a kellemetlen, de nem világverő cseh Pitra jutott, és négy évvel ezelőtti Eb-aranyérmesünk 15:10-re kikapott, nem érezte a ritmust. Berta Dani vívott a csoportkörben a legeredményesebben, azonban a svéd Kase ellen a végét elidegeskedte, a skandináv a hajrában egyenlített, majd a hirtelen halálban a győzelmet is megszerezte, 11:12. Maradt egykeként Peterdi András, a 30 esztendős újonc, aki a román Persu ellen egy küzdelmes 15:14-gyel, végül egyedüliként jutott a legjobb 32 közé. Hát, nem így képzeltük… Erről, persze, a Honvéd vívója tehetett legkevésbé, és itt tegyük azt is hozzá, hogy “Pedró” már edzőként is bontogatja szárnyait egyesületében. A folytatás ugyancsak remekül sikerült a számára. A svájci Pittet-nek esélyt sem hagyott, energiadús vívással 15:10-re győzött. Úgy tűnt, lesz esély a nyolcaddöntőben is, elvégra a dán Jörgensen volt az ellenfél. Igaz, egy rossz emlékünk volt vele kapcsolatosan, a 2015-ös moszkvai vb-n azt a Boczkó Gábort győzte le, aki most csapatvezetőként “coacholt” Andrásnak a versenyen. Jörgensen azonban ismét borsot tört az orrunk alá. Esélyt sem hagyott a magyarnak, és végig vezetve 15:7-re nyert. Ugyanakkor Peterdi András így is dicséretet érdemel, a többiek pedig koncentrálhatnak a csapatversenyre… 

Mi pedig a délutáni női tőrversenyre figyelhettünk, amely a házigazdák teljes érdektelensége mellett zajlott. Ugyanakkor ezért ezúttal teljes felmentést kaptak a szerbek, ugyanis ebben az időben zajlott a Szerbia-Costa Rica labdarúgó világbajnoki mérkőzés… A televízióval felszerelt kávézók természetesen csurig megteltek, a Spens rendezvényközpontban pedig maradtak a vívók… Történetesen a főtábla előtti szünet éppen arra az időszakra esett, amikor Kolarov a mérkőzést eldöntő, káprázatos szabadrúgásgólját szerezte, így néhányan tapasztalhattuk, hogy milyen, amikor felrobban az örömtől fél Újvidék. Mi tagadás, kicsit irigykedtünk… 

De vissza a lényegre - legalábbis a mi szempontunkból! A csoportkört itt is valamennyi magyar sikerrel vette, Kreiss Fanninak a 32 közé jutásért pástra sem kellett lépnie. A többiek közül Mohamed Aida megküzdött, de sikerrel vette az akadályt a szlovák Bitterova ellen (10:8). Szalai Szonja megküzdött, de nem vette sikerrel az akadályt az ukrán Csencova ellen (10:14), Lupkovics Dórának pedig nem volt esélye a német Hampellal szemben (6:15). Két legjobbunk maradt tehát versenyben a folytatásra, és a következő körben mindketten nagyot alakítottak! Mohamed Aida elképesztően nagyszerű vívással, és elképesztően simán győzte le 15:8-ra az egyik legjobb lengyelnek számító Hanna Lyczbinskát. Fanni talán még nagyobb bravúrt hajtott végre. A világ közvetlen élmezőnyébe tartozó, világranglista ötödik, francia Thibust verte egy rendkívül izgalmas és változatos meccsen. Eleinte ő vezetett, majd a francia 12:10-re fordított, viszont a végjátékban már csak az UTE tőrözője talált, és 14:12-re győzött. Jöhettek a nyolcaddöntők, ahol Aida a világ koronázott királynőjével az egyéni olimpiai és világbajnok Deriglazovával találkozott. “Éjjel azt ámodtam, hogy vele vívok” - mondta Aida az asszó előtt, ám arra nem emlékezett, ki nyerte a meccset. Nos, a valóságban az orosz, ám Aida 42 esztendősen is nagyon megnehezítette a dolgát, 11:15 lett a vége. A sors és a sorsolás okán Fanninak ezúttal könnyebb dolga volt, de, ugye, azzal is élni kell… Kreiss Gábor (az édesapa) tanítványa mintaszerűen vívott, és esélyt sem hagyott az ukrán Szenyutának, közte tíz, azaz 15:5 lett a vége. 

Ezzel az bizonyossá vált, hogy Fanni a legjobb magyar helyezést éri el a két versenynap során. Ám hogy ez egy értékes pozíciót, vagy egy csodaszép érmet jelent, az a Volpi elleni asszóban dőlt el. Az olasz volt az egyértelmű esélyes, elvégre a világranglista második helyén állt, és klasszisát ezúttal is igazolta. Sajnos… Végig vezetve 15:4-re győzött, és ezzel Fanni a hetedik helyen végzett, neki és mesterének egyaránt gratulálunk!

Hétfőn az egyéni versenyek zárónapja következik, a legerősebb magyar “szereposztással”. A női párbajtőrözők és a férfi kardozók versenyében pástra lép két egyéni olimpiai bajnokunk (Szász-Kovács Emese és Szilágyi Áron), valamint egyéni világbajnokunk (Szatmári András).

Eredmények. Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi párbajtőr egyéni, 104 induló. A csoportmérkőzéseken: Berta Dániel 5 győzelem/1 vereség, Rédli András 4/2, Bányai Zsombor 4/2, Peterdi András 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Peterdi-Persu (román) 15:14, Berta-Kase (svéd) 11:12, Rédli-Pitra (cseh) 10:15, Bányai-Nyikisin (ukrán) 8:13.

A legjobb 16 közé jutásért: Peterdi-Pittet (svájci) 15:10.

Nyolcaddöntő: Peterdi-Jörgensen (dán) 7:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , …15. Peterdi András, …40. Berta Dániel, …44. Bányai Zsombor, …47. Rédli András.

Női tőr egyéni, 61 induló. A csoportmérkőzéseken: Kreiss Fanni 4 győzelem/2 vereség, Mohamed Aida 4/2, Szalai Szonja 4/2, Lupkovics Dóra 3/3 (valamennyien továbbjutottak). 

A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Bitterova (szlovák) 10:8, Szalai-Csencova (ukrán) 10:14, Lupkovics-Hampel (német) 6:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Kreiss-Thibus (francia) 14:12, Mohamed-H. Lyczbinska (lengyel) 15:8.

Nyolcaddöntő: Kreiss-Szenyuta (ukrán) 15:5, Mohamed-Deriglazova (orosz) 11:15.

Negyeddöntő: Kreiss-Volpi (olasz) 4:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , ...7. Kreiss Fanni (edző: Kreiss Gábor, válogatott edző: Marco Goncalves), …15. Mohamed Aida, …34. Szalai Szonja, …36. Lupkovics Dóra.