• 2024 05 28

Nyolcaddöntő jutott a nyitónapra

Érem nélkül kezdődött a vívó Európa-bajnokság

Az újvidéki Európa-bajnokság nyitónapján a férfi tőr és női kard egyéni versenyeit rendezték. A magyarok közül Pusztai Liza szerepelt a legjobban, a kadet világbajnokunk a nyolcaddöntőig jutott.

Hogy minden kezdet nehéz, az újvidéki Európa-bajnokságon ismét bebizonyosodott. Igaz ez a rendezésre, és a mieink szereplésére egyaránt. Kezdjük az előbbivel. A Spens rendezvény- és bevásárlóközpont két terme tökéletesen megfelelő egy vívó Európa-bajnoksághoz. Elvileg. A pástok, lelátók, kiegészítő szolgáltatások teljesen rendben voltak. Hogy eleinte nem működött az élő közvetítés, meg hogy a biztonságiak teljes hiányában gyakorlatilag mindenki arra mozgott a pástok között, amerre akart, még hagyján… Az igazi probléma a szellőzés volt. Pontosabban annak teljes hiánya. Sem légkondi, sem légbefúvás, így aztán annak ellenére már-már elviselhetetlen meleg uralkodik a teremben, hogy kint az otthonihoz hasonlóan tavaszias időjárás uralkodik. Így aztán a zsűrik levették zakóikat, az edzők a melegítőfelsőjüket, ám a vívók teljes “menetfelszerelésén” természetesen nem lehetett könnyíteni. 

Németh András történetesen kis híján rosszul is lett direkt kieséses asszójában - és ezzel már el is jutottunk a magyar kezdethez, a férfi tőrözők egyéni versenyéhez. A csoportkörből valamennyi magyar három győzelemmel lépett tovább, ami értékesnek mondható. Ám a folytatásban valóban kaphattak volna a mieink jóval kedvezőbb folytatást… A 64 között az erejével elkészülő Némethnek a hajrára nem maradt esélye a horvát Filessel szemben (10:15), Frűhauf Benjámin nagy csatára késztette a lengyel Jandát, ám végül alulmaradt rutinos ellenfelével szemben (13:15). Dósa Dani ugyanakkor nagyon biztosan verte a belga Van Campenoutot (15:5), Mészáros Tamáspedig hirtelen halálban győzte le 13:12-re az izraeli Hatoelt. A folytatásban azonban mindketten világklasszissal kerültek szembe. Dani az orosz Zserebcsenkótól, Tomi pedig az olimpiai bajnok olasz Garozzótól kapott ki egyaránt 15:7-re, így a 32 között véget ért a verseny a mieink számára.

Női kardozóinknak viszont gyakorlatilag ott kezdődött! Kardban az öt tusos csoportkör mindig lutri, ezúttal is egymást követték a váratlanabbnál váratlanabb eredmények. Igaz volt ez a mieinkre is. Legyőztek neves riválisokat, kikaptak náluk papíron gyengébbtől. Szerencsére utóbbi történt ritkábban, így Katona Renáta, Pusztai Liza, Márton Anna és László Luca egyaránt négy-négy győzelemmel jutott közvetlenül a legjobb 32 közé. Aztán, ha lehet, a folytatásban a mieink sorsolása még a fiúkénál is rosszabbul alakult… A 32 között Liza és Luca egymással került szembe, 15:6 lett a vége. Renáta az amerikai férjet választó, ezáltal Sochából Sheltonná változó lengyeltől kapott ki ugyancsak 15:6-ra. Végül pedig a nagyon nehéz ágra kerülő Márton Panka a fiatal orosz Seveljával szemben kezdett egy 2:8-cal. Korábbi Eb-ezüstérmesünk innen is talpra állt, mi több 11:9-re már ő vezetett, ám az orosz némi bírói hátszéllel 15:13-ra ismét fordított. A görög zsűri eddig sem volt szívünk csücskében, most is ő vált főszereplővé a vívók helyett. Azt is tegyük hozzá ugyanakkor, hogy Panka messze volt a néhány héttel ezelőtti, moszkvai formájától - csapatban, illetve a világbajnokságon lehet javítani. Maradt egykeként a nyolcaddöntőre Liza, aki a szülés után bravúrosan visszatérő orosz egyéni világbajnok Velikaját kapta ellenfélül. 

A korosztályok csatájából egyelőre a rutin, a tapasztalat, no meg a kétségkívüli tudás döntött, Velikaja 15:5-re győzött, és Liza nyolcaddöntőjével ez a nap véget is ért a számunkra. Az Európa-bajnokság vasárnap a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők versenyével folytatódik.

Eredmények. Európa-bajnokság, Újvidék.

Férfi tőr egyéni, 79 induló. A csoportmérkőzéseken: Frűhauf Benjámin 3 győzelem/2 vereség, Dósa Dániel 3/3, Németh András 3/3, Mészáros Tamás 3/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Dósa-Van Campenhout (belga) 15:5, Mészáros-Hatoel (izraeli) 13:12, Németh-Files (horvát) 9:15, Frűhauf-Janda (lengyel) 13:15. 

A legjobb 16 közé jutásért: Dósa-Zserebcsenko (orosz) 7:15, Mészáros-Garozzo (olasz) 7:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , 30. Mészáros Tamás, 31. Dósa Dániel, …37. Frűhauf Benjámin, …39. Németh András.

 

Női kard egyéni, 58 induló. A csoportmérkőzéseken: Katona Renáta 4 győzelem/1 vereség, Pusztai Liza 4/1, Márton Anna 4/2, László Luca 4/2 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 16 közé jutásért: Pusztai-László 15:6, Márton-Seveljeva (orosz) 13:15, Katona-Shelton (lengyel) 6:15.

Nyolcaddöntő: Pusztai-Velikaja (orosz) 5:15.

Végeredmény: 1. , 2. , 3. és , ...11. Pusztai Liza, …24. Katona Renáta, 25. László Luca, 26. Márton Anna.