• 2024 04 26

Parádés magyar Eb-szereplés 500 méteren

Belgrádi aranyak

Három aranyérmet is szereztek a magyarok az 500 méteres távon a belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, Kozák Danuta kajak egyesben, a címvédő Balla, Takács kettős pedig kenu párosban nyert – mindkettő olimpiai szám, míg a harmadik magyar 500-as arany a Mozgi, Somorácz kajak páros nevéhez fűződik.

A szülés után visszatért Kozák Danuta formájáról már az sokat elmondott, hogy a világbajnokok sorát felvonultató magyar mezőnyben a válogatón hatalmas fölénnyel nyert 500 egyesben, és ugyanezt a teljesítményt lemásolta most Belgrádban is. A fehéroroszok világbajnoka, Khudzenka próbálta vele tartani a tempót, de ötszörös olimpiai bajnokunk végig fél hajóval vezetve, magabiztosan nyerte meg az aranyérmet.

„Nehéz pálya volt nagyon, egyrészt lötyögött a víz, másrészt hosszú volt a múlt hét és ez a hétvége is sok már, fáradt vagyok. Nem számítottam rá, hogy két arannyal tudok visszatérni az Eb-n, és ha ilyen fáradtan dobogón tudok végezni 200-on is, az már bravúr lenne” – mondta a négyesben is aranyérmes Kozák.

Balla Virág és Takács Kincső is végig vezetve győzött vasárnap, és szerezte meg a magyar csapat harmadik aranyát. Kenu kettősünk is olimpiai számban, 500 párosban nyert, és védte meg Eb-címét.

„A rajtunk nem volt a legjobb, de a közepét jobban megcsináltuk, a végén próbáltunk még húzni, én azt hittem, hogy kiesik a lapát a kezemből. Most meglehetősen elfáradtam, de van két és fél órám a 200 egyesig, és utána jön még egy páros, igaz, ott majd Kincső segít” – mondta Balla Virág.

A férfi kajak párosoknál Mozgi Milán és Somorácz Tamás – nem olimpiai számban ugyan, de nagyon erős mezőnyben – fantasztikus hajrát produkálva szintén az első helyen ért célba.

„Nem ez volt életünk pályája. Nem jól jöttünk ki a rajtból, aztán a németek elmentek, én elkezdtem kapkodni, a végén kockára is kötöttem, de mégis sikerült nyernünk. A következő válogatón 500 és 1000 párost is megyünk” – mondta Somorácz Tamás.

A Medveczky Erika, Csipes Tamara kajak páros csak nemrég ült össze, de máris fantasztikusan teljesített az Európa-bajnokságon, miután az olimpiai számban, 500 párosban ezüstérmet nyert, csupán egy hajszállal lemaradva a francia hajótól.

„Nem láttuk a franciákat, ilyenkor nem tudunk kinézni, még egyesben is necces, párosban viszont teljesen szétesne a mozgásunk. Mentálisan nagyon megterhelő volt az elmúlt néhány nap, annyit kellett állítgatni a hajót és a lapátot. Maximális pálya volt ez most, és ez erre volt elég. Jó párost alkotunk, szerintem lesz folytatása ennek a hajónak” – nyilatkozta a szülés után visszatért Csipes Tamara.

A férfi kajak négyeseknél, ahogy azt várni lehetett, a régóta együtt evező spanyol és német hajó kiemelkedett a mezőnyből. A harmadik helyért azonban hatalmas harc ment, és a nemrég összeült Tótka Sándor, Molnár Péter, Dudás Miklós, Kuli István egység meg is szerezte azt.

Tótka Sándor: „Kemény pályát tudtunk menni. Tavaly két aranyérem után megtanultam, hogy az Eb nem fontos verseny, a világbajnokságra készülünk. Jó alapunk van, tudunk még hova fejlődni. Nagyon boldog vagyok persze a bronzzal, szerencsére egy csapatban tudunk edzeni, így a határ a csillagos ég. A vébén még jobbak leszünk.”

Dudás Miklós: „Elégedett vagyok. Az várható volt, hogy a spanyolok és a németek jobbak lesznek, mert egy éve együtt eveznek. Nekünk még van mit csiszolni a négyesünkön, és van is időnk a világbajnokságig, ahol akár még jobbak lehetünk, ha ilyen ütemben tudunk tovább fejlődni.”

Az 1000 méteren bronzérmes Kopasz Bálint 500 kajak egyesben kilencedikként zárt, a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu páros pedig a negyedik helyen végzett.