• 2024 04 18

Meghaltunk egymásért

Schuch Timuzsin beszélt a szlovének elleni sikerről

A Szlovéniában bravúros, 29-24-es győzelmet arató magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Schuch Timuzsin volt a vb-selejtező egyik hőse. A pályafutását a Ferencvárosban folytató 33 éves klasszist kérdeztük.

A második félidőben gyakorlatilag végig a pályán voltál, hogy érezted ma reggel magad, amikor felkeltél?

Nem volt vészes, sokkal rosszabbra számítottam, jobban bírta a testem, mint ahogy vártam.
Mikor volt ilyen utoljára, hogy védekezésben és támadásban is ennyit kellett játszanod?
Klubszinten már nem emlékszem, de a válogatottban talán az Európa-bajnokságon. Viszont akkor sem kellett ennyi időt a pályán töltenem, mert mindig volt valaki, aki váltott, és pihenhettem. Nem mostanában játszottam ennyit egy meccsen, az biztos.
Harcoltál ki kiállítást és büntetőt is, hogy érezted magad támadásban?
Az edzéseken ugyan néha beszálltam a támadójátékba, de igazság szerint nem sokat gyakoroltam, hiszen nem erre számítottunk, hogy két beállónkat is végleg kiállítják. A biztonságos játékra mentem, arra, hogy taktikusan játsszuk végig a támadást, alakítsunk ki helyzetet, és a lövés után vissza tudjunk futni védekezni.
Ez volt az első győzelme a magyar válogatottnak tétmérkőzésen Ljubomir Vranjes irányítása alatt. Már a mérkőzés előtt, a himnusz alatt lehetett látni, hogy nagyon fel vagytok pörögve, mi történt a csapattal?
A válogatottat mindig ez jellemezte, hogy jó a hangulat, hogy küzdünk a másikért, hogy meg tudunk halni egymásért a pályán. Mindenki tudta, hogy egy nagyon fontos csata lesz, és szerencsére ez a teher nem nyomta össze a csapatot, hanem plusz motivációt adott.
A győzelem értékét növeli, hogy 12-szer voltunk emberhátrányban. Belülről is ennyire kemény csata volt?
Mérkőzés közben volt néhány döntés, amivel nem értettem egyet, de vissza kellene nézni. A játékvezetőkkel azonban nem szeretnék foglalkozni, a lényeg, hogy volt tartásunk akkor is, amikor emberhátrányban játszottunk, és bár az elején gyorsan elmentek a szlovének, de nem adtuk fel, végig ott voltunk a nyakukon, majd fordítani is tudtunk, és ekkor már ők idegeskedtek, amit sikerült is kihasználnunk.
Mennyire változtatja meg ez a nem várt eredmény a taktikát a visszavágóra?
Túlságosan másképp nem kell készülnünk. Az biztos, hogy majd valamivel meg akarnak bennünket lepni a szlovének, például egy nyitott védekezéssel, vagy ki akarnak venni tőlünk egy-két embert. Az biztos, hogy futni szeretnének majd, mert akkor lesz esélyük ledolgozni a hátrányt, ha gyors gólokat szereznek. Sikerült azonban ezt a komoly fegyverüket kivennünk Koperben is, egy lerohanásgólt kaptunk csupán, szerintem ez volt a győzelem kulcsa. Nagyon kemény visszavágó lesz szerdán Veszprémben, remélem, hogy telt ház előtt játszunk majd, és akkor a szurkolóink segítségével kiharcoljuk a világbajnoki indulást.