• 2024 04 19

Kozák visszatért és óriási fölénnyel nyert

Kajak-kenu válogató, első nap

Az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta szülésből visszatérve egészen elképesztő magabiztossággal győzte le a világbajnokok sorát felvonultató mezőnyt 500 egyesben Szegeden az Európa-bajnoki válogatón.

A női kajakosok 500 méteres versenyében rendkívül rangos volt a mezőny, olimpiai- világ és Európa-bajnokok sora indult, elég csak a visszatérőket: Kozák Danutát, Csipes Tamarát, Kárász Annát és Szabó Gabriellát említeni, utóbbi olimpiai bajnok nem is tudta magát kvalifikálni az A döntőbe.

Összesen nyolc világbajnok nevét láthattuk a nevezők között, a döntőben pedig így állt fel a mezőny: Hagymási Réka, Vad Ninetta, Kárász Anna, Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Lucz Dóra, Takács Tamara. Ehhez képest a szülésből visszatért Kozák, aki nemrég még azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát top formában, és vissza kell vennie a maximalizmusából, az elejétől fogva fantasztikusan ment, és olyan hatalmas előnnyel nyerte meg a döntőt, hogy a többieknek esélyük sem volt. Mintegy másfél hajó hátránnyal jött be másodikként Medveczky Erika, míg a harmadik Kárász Anna lett. A további sorrend: 4. Bodonyi Dóra, 5. Csipes Tamara, 6. Lucz Dóra, 7. Takács Tamara, 8. Vad Ninetta, 9. Hagymási Réka.

„Az jutott eszembe, hogy Rióban voltam utoljára rajtgépben, ezért megremegtek kicsit a térdeim – kezdte a két év után visszatért Kozák. – Ugyanakkor egy nagy nyugalom is volt rajtam. Jó rajtot vettem, és utána nem figyeltem senkire, csak próbáltam növelni az előnyömet. A felkészülésem megakadt többször is a sérülések miatt, de a válogatóra összeállt minden. Az egyes a cél az idén, 200-on és 500-on is.”

Férfi kajak egyes 200 méteren az 500 négyesben induló, így a sprintszámot kihagyó versenyzők távollétében Birkás Balázs volt a legnagyobb esélyes, és bár a fiatal Csizmadia Kolos nagyon megszorongatta őt, de a szegediek kajakosa így is megnyerte a számot.

„Szerencsére az évek alatt gyűjtöttem annyi rutint, hogy sikerüljön átállnom. Azért a két felkészülés nem áll annyira távol egymástól” – utalt Birkás arra, hogy az 500 négyesre készült eddig, de abba a hajóba végül nem került be, így ismét az egyes felé vette az irányt. Kiemelte, hogy társával, Balaska Márkkal 200-on is elindul a válogatón (ebben a számban ők a világbajnoki címvédők).

A férfi kajak párosok 1000 méteres versenyében Ilyés Róbert és Hufnágel Tibor győzött, megelőzve Kammerer Zoltánt és Erdőssy Csabát és az 500-on világbajnok Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettőst. Ilyésék a szegedi világkupán csak a B döntőbe jutottak be, így ez egy hatalmas előrelépés tőlük.

„Az elmúlt két hétben belső csatározásaim voltak a rosszul sikerült világkupa után, most bizonyítottuk, hogy tudunk még nagyot küzdeni” – mondta Hufnágel. Egyetértett vele párja, Ilyés Róbert, aki szerint bizonyítani szerettek volna, hogy igenis meg tudják csinálni ezt a távot, és ez sikerült is nekik. Az Eb-n a dobogó a céljuk.

A férfi kenusok ugyanezen távján Mike Róbert és Korisánszky Dávid nagyon magabiztosan győzött, így a tavalyi vb-induló utazhat az Eb-re is.

„Most nagyon könnyedén nyertünk, ezt a jó utazónknak köszönhetjük, amit az utóbbi időben hiányoltam, de most sikerült végig egy jó tempót mennünk” – mondta Mike Róbert, aki az Eb-n a dobogóra szeretne állni.

„Nagyon kemény alapozáson vagyunk túl és most egy újfajta edzésmódszert is kipróbáltunk, amely egy olyan edzés, hogy belerokkansz, annyira fáj. Nekem nagyon bejött, és láthatóan jól tudtunk menni tőle” – vélekedett Korisánszky Dávid.

A női kenusok 500 méteres mezőnye az olimpiai programba felkerült szakág miatt egyre erősödik, ennek ellenére nem született meglepetés, és Balla Virág nyerte a válogatót.

Szombaton a következő számokban avatnak győztest: K-1 1000, C-1 1000, NK-2 500, K-2 500, C-2 200 és NC-1 200 méter.

Az Európa-bajnoki indulók névsoráról hétfő délután dönt Hüttner Csaba szövetségi kapitány.