• 2024 04 26

Budapesten tárgyalnak a súlyemelés új olimpiai súlycsoportjairól

Budapesti döntések a tokiói programról

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) Aján Tamás elnök vezetésével Budapesten tárgyalja az új, tokiói olimpián is érvényes súlycsoportokat.

A kétnapos munkaértekezlet csütörtöki első napján a résztvevőket Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke köszöntötte, s gratulált az IWF-nek azért a határozott, szigorú doppingellenes tevékenységért, amiért a szövetséget a NOB elnöke, Thomas Bach is példaként emelte ki az olimpiai sportágak számára.
    A MOB elnöke - a bizottság honlapjának beszámolója szerint - elismerően beszélt a súlyemelés kvalifikációs rendszerének kidolgozásáról is.
    "A kvalifikációs rendszer kidolgozása és annak elfogadása után a következő kiemelt feladatunk az új súlycsoportok kialakítása, amelyeket a nemzetközi versenyeinken és a tokiói olimpián is alkalmazni fogunk" - emelte ki tájékoztatójában Ádámfi Attila, az IWF főigazgatója, a sportprogram-bizottság vezetője.
    "Korábban a férfiaknál és a nőknél is nyolc-nyolc súlycsoportban hirdettünk versenyt, ezt tíz-tízre emeljük. A 2020-as tokiói olimpián ezek közül egyaránt hétben avatunk majd bajnokot. A Budapesten hozott javaslatainkról a júliusi, taskenti kongresszus fog majd dönteni. A novemberi világbajnokságot már ennek megfelelően írjuk ki" - mondta.
    "Megtiszteltetés, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is részt vett a programunkon, ez is azt mutatja, hogy a két szervezet között jó a kapcsolat. Kulcsár Krisztián számára nem idegen az a szakmai terület, amit tárgyaltunk, hiszen korábban a Nemzetközi Vívó Szövetségben sportigazgatóként dolgozott" - jelentette ki Aján Tamás, aki nemzetközi tisztségének megfelelően tagja a MOB elnökségének is.