• 2024 03 29

Barka Emese bronzérmes az Európa-bajnokságon

Folytatódott a bronzkorszak a birkózó Eb-n

Három magyar birkózó hölgy is képviseltette magát a kaszpijszki Európa-bajnokság pénteki bronzmérkőzésein.

Barka Emese (57 kg) a csütörtöki vesztes elődöntője után jutott ide, és mostz semmit sem bízott a véletlenre: a félidőben ugyan még csak 1-0-ra vezetett, de aztán felőrölte az Eb-3. német Mertens ellenállását, fél perccel a vége előtt, 11-0-nál jött össze a technikai tus. Barka a magyar birkózás egyik állócsillaga, ha csak az utóbbi fél évtizedet nézzük, 2015-ben Európai Játékokat nyert, 2013-ban és 2016-ban vb-, 2013-ban, tavaly és idén pedig Eb-bronzérmet szerzett.

Fotó: MBSZ/Martin Gábor

A másik két magyar közül Dénes Mercédesz (53) és Sleisz Gabriella (65) a vigaszágról került a dobogó közelébe: előbbi a román Tamaduianut verte 6-5-re, utóbbi a cseh Hanzlickovát 8-1-re. A bronzmérkőzésen aztán Dénes a végén kockáztatva tussal kikapott az Európai Játékok-2., Eb-3. lengyel Krawczyktól, Sleisz pedig 5-0-ra az Eb-győztes, vb-bronzérmes svéd Johanssontól, így mindketten ötödikek lettek.
Pénteken a szabadfogásúak is megkezdték szereplésüket, köztük négy magyar. Nagy Mihály (79 kg) kategóriájában egyedül már a negyeddöntőben rajtolt, ahol hatalmas bravúrral, 0-2-ről az utolsó másodpercekben szép gáncsos támadást végigcsinálva verte (2-2, nagyobb értékű akció) a kétszeres vb-bronzérmes fehérorosz Sabanovot. Az elődöntőben aztán akció nélküli meccsen, két nehezen érthető intéssel 2-0-ra kikapott a német Obsttól, így a bronzmérkőzésen lesz érdekelt szombaton.
A többi magyar közül Asarin Roman (65) és Lukács Norbert (70) lengyel, illetve bolgár rivális ellen veszítve kiesett, Olejnik Pavlo (97) kezdésnek 5-2-re felülmúlta a címvédő török Yildirimet, aztán viszont kikapott az ukrán Mcselidzétől, s ő is búcsúzott.
Szombaton újabb három magyar szabadfogású kezdi meg szereplését, Molnár József (61) bolgár, Gulyás Zsombor (74) román, a vb- és Eb-3. Veréb István (86) orosz ellenféllel.