• 2024 04 25

Szubbotina: Russia’s Got Talent

Szinkronúszó VK, 3. nap

Az oroszok új szupertehetsége, Varvara Szubbotina az egész verseny eddigi legmagasabb, 95 fölötti pontszámával nyerte meg a szóló szabadprogramot a FINA Műúszó Világkupa Budapest Open zárónapjának délelőttjén, a Duna Arénában. Kiss Szofi 7. helyen végzett, ami szintén remek teljesítmény.

Varvara Szubbotina gyakorlatilag olyan, mintha egy Russia’s Got Talent vetélkedőből lépett volna elő – amit az oroszok 17 éves szupertehetsége ad elő, az nem is műúszó szóló, sokkal több annál. Ízületei gyakorlatilag nincsenek, vagy ha vannak, semmiben nem gátolják, karjait, lábait gömbcsukló-szerűen képes bármilyen irányban és szögben hajlítani. A vasárnap délelőtti szabadprogramban a sarka nagyjából húszmásodpercenként tűnt fel a feje fölött, olykor mind a kettő.

 Amikor az oroszok nagyasszonyát, az elmúlt húsz év sikereit hangszerelő Tatyjána Prokrovszkaját arról kérdezték az arénában, hogy ki lehet a következő nagy versenyzőjük, a rendkívüli keménységéről ismert szövetségi kapitány teljesen szokatlan módon elérzékenyült: „Ó, hát Varvara! Csodálatos lány...”

 Szubbotina maga szerényen fogadta a gratulációkat – egyébként jellemző, hogy az a Szvetlana Kolesnyicsenko tolmácsolt neki az eredményhirdetés után, aki jelenleg az elsőszámú orosz műúszó, a tavalyi budapesti vb-n ő szólózott, a párosokkal együtt négy aranyérmet nyert, és egyértelmű, Szubbotina záros határidőn belül átveszi az ő helyét. Mégis, Kolesnyicsenko rendkívüli szeretettel segíti a fiatal trónkövetelőt, a tolmácsolás mellett kíséri mindenhová, tanácsokat ad neki, a verseny után fényképezi az érmekkel, plusz különféle pózokban.

 „Nagyon-nagyon örülök, hogy életem első felnőtt versenyén sikerült két aranyérmet nyernem, az eredménnyel is elégedett vagyok, de júliusban, a junior világbajnokságon még erősebb és még jobb leszek” – mondta Szubbotina, akit júluus 18. és 22. között csodálhatunk meg újra itt a Duna Arénában. Arra a kérdésre, mennyire van kész lélekben arra, hogy hamarosan ő lesz a sportág szuperhatalmának elsőszámú képviselője, mosolyogva válaszolt: „Fiatal vagyok még, nemigen gondolkodtam ezen. Nekem most egy dolgom van: napi 10-12 órát edzeni, hogy sikerüljön elérni a szintet, amit az elődeink miatt mindig mindenütt elvárnak az orosz műúszóktól.”

 Szubbotina egyébként az egész esemény eddigi legmagasabb, 95-ön felüli pontszámával győzött, a bírók osztályzatai között már feltűnt a 9.7-es kalkulus is. Mögötte az ukránok csillaga, Jelizaveta Jakno lett a második, míg az olasz Linda Cerruti a harmadik (bár a másik ukrán, Anasztaszja Szavcsuk több pontot kapott, de az egy nemzet, egy rangsorolt induló szabály miatt neki nem jutott bronzérem).

 A magyar indulók közül a várakozásoknak megfelelően Kiss Szofi kapta a legmagasabb pontszámot, ami közelít a hőn áhított 80-as határhoz (már csak 1.7999 hiányzik), és ezzel a Világkupa-összesítésben a 7. helyen végzett, míg Szabó Veronika 11., Rényi Liuca 13-ikként zárt.

 Műúszó Világkupa Budapest Open – 3. nap, délelőtt

 Szóló szabadprogram

  1. Varvara Szubbotina (orosz) 95.3330
  2. Jelizaveta Jakno (ukrán) 92.7999
  3. Linda Cerruti (olasz) 90.5668