• 2024 03 01

A szlovák legenda szerint Holman Dávidnak a magyar válogatottban a helye

Sikeres pozsonyi szezon

Hat gól, 11 – remek szezont zárt Pozsonyban Holman Dávid, a Slovan Bratislava magyar középpályása, aki a címvédő Zsolna elleni, 3-2-re megnyert bajnokin büntetőből volt eredményes, és most is előkészített egy gólt. Robert Vittek szlovák válogatott legenda a DIGI Sport híradójának azt mondta, szerinte a középpályásnak helye lenne a magyar válogatottban. Holman Dávid pedig értékelte az idényét.

„Biztos, hogy nem volt rossz szezonom, de szerintem tudok ennél jobbat. Volt sok olyan lehetőség, amikor értékesíthették volna esetleg a játékosok a passzomat, illetve nekem is voltak olyan helyzeteim, amelyeket belőhettem volna. De végül nem vagyok azért elégedetlen, hál’ istennek nagyobb sérülések nélkül végig tudtam játszani a bajnokságot, és ez a legfontosabb” – nyilatkozta Pozsonyban - a Slovan-Zilina (3-2) meccs után - a Sport24-nek Holman Dávid.

„Könnyen befogadtak, nyilván ehhez hozzásegített, hogy Robert Vittekkel együtt futballoztam Debrecenben. Ő óriási legenda, ennek megfelelően teljesen máshogy kezelik, mint a többi játékost. Nyilván a teljesítményemmel és az edzéseken kellett elsősorban bizonyítanom, és kiharcolnom a bizalmat. Ami biztos, hogy egy nagyon jó társaságunk van itt a Slovannál” – tette hozzá Holman, aki korábban a Ferencvárosban és a lengyel Lech Poznanban is megfordult, majd Debrecenből szerződött Pozsonyba.

A magyar futballista csapattársai körében rendkívül népszerű. „Dávid egyike a kulcsjátékosainknak. Amikor nyáron szóba került, hogy ide jöhet, én egyértelműen javasoltam a szerződtetését. Debrecenben egy csapatban szerepeltünk, és már ott is nagyon kedveltem a játékát. A Slovannál a mérce nagyon magas, de ő folyamatosan fejleszti magát, itt pedig húzóember lett. Véleményem szerint a magyar válogatottban is helye lenne” – állítja Robert Vittek, aki még most is vezeti a szlovák válogatott örök-góllövőlistáját 23 találattal. A 36 éves legenda csereként szerepelt a bajnokság záró meccsén.

„Dávid nagyon jól beilleszkedett a csapatba, nagyon fontos gólokat szerzett és fontos gólpasszokat adott. Amikor a Slovan mondta, hogy ide fogja hozni, akkor azért egy kicsit utánanéztem, hogy milyen játékos, mert előtte nem nagyon ismertem. De már akkor is mondták, hogy nagyon jól passzol, és hogy nagyon jól lát a pályán” – fogalmazott magyarul Saláta Kornél, a szlovák válogatott és a Slovan védője.

Holman Dávid a záró mérkőzés előtti napon tagja lett Georges Leekens bő válogatott keretének. A 25 éves játékos kész a debütálásra. „Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy már itt számításba vettek. Nyilván mindenkinek az az álma, hogy felhúzza a címeres mezt, bízom benne, hogy ez megadatik majd nekem is.”


De milyen poszton, talán épp irányítóként, mint Pozsonyban? „Aki a válogatott mezt magára öltheti, annak szerintem mindegy, hogy milyen poszton fog játszani. Az önmagában egy élmény, mindent ki kell tenni a pályára, és meg kell mutatnia magát az embernek.”


A legmagyarabb szlovák csapatot, a DAC-ot megelőzve ezüstérmes, illetve kupagyőztes Slovan idényének tehát vége, arra pedig napokon belül fény derül, hogy Holman ott lesz-e a fehéroroszok és az ausztrálok elleni, szűkített magyar keretben.