• 2024 04 19

Egymáson lépdeltek az ukránok – egészen a dobogó tetejéig

Folytatódott a szinkronúszó vk a Duna Arénában

Az ukránok visszavették a vezetést az aranyakat tekintve: bár a délelőttöt követően 2-2-re állt ez a „meccs” az oroszokkal, délután ismét két arany landolt náluk, az úgynevezett highlight kűrben, illetve a páros szabadprogramban. Természetesen leginkább azért, mert ezt a két számot ismét kihagyták az oroszok. Kiemelendő még Kiss Szofi és Dávid Janka hatodik helye párosban – ez egészen parádés teljesítmény volt a magyar lányoktól.

A sportág jelenlegi legjobbja, Szvetlana Kolesnyicsenko térdproblémái miatt az oroszok inkább nem kockáztatták, hogy egy kevésbé összedolgozott, rutintalanabb párost küldenek harcba az igen erős ukrán kettős ellen (kockáztatva verhetetlenségük mítoszát), így inkább az egyénire és a csapatra koncentrálnak Budapesten.

Ez persze megnyitotta a teret a többiek, elsősorban az ukránok előtt: a sportág egyik legígéretesebben fejlődő nációja mindkét páros-aranyat, valamint a szabadkombináció és a highlight kűr bajnoki címét is begyűjtötte.

A szombat délutánt nyitó highlight kűr egy relatíve új, egyelőre a kisebb viadalokon tesztelt versenyszám, amelynek során egy-egy csapat a repertoárjában szereplő koreográfiák leglátványosabb elemeit sűríti másfél percbe – de egy összefüggő számként adja elő. Nos, az ukránok mutattak néhány olyan kunsztot, amit mások nem: például a víz színén a hátakból összeálló „hídon” lépdelt végig az egyik csapattag. Ez az út aztán egyenesen a dobogó tetejéig vezetett.

Később az Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno duó ismét lekörözött mindenkit, így ők már a negyedik aranyérmüknél járnak a Duna Arénában (szabad kombinációban és highlightsban is ott voltak a medencében). Az olaszok rutinos párosa, Linda Cerruti és Constanza Ferro ismét ezüstig jutott, miután sikerült 90 fölé tolniuk a pontszámukat. A bronzérem esetében ugyanaz történt, mint pénteken: bár az ukránok juniorjai, az Alekszijiva-ikrek, Marina és Vlagyiszlava magasabb pontszámot kaptak, mint az osztrákok ikerpárja, Anna-Maria és Eirini Alexandri, a Világkupa-rangsorban egy nemzetnél csak egy eredmény számít, így az osztrákoké lett a bronz.

A magyar párosok közül a válogatott színeiben induló, és az orosz kapitány, Natalja Taraszova által edzett Kiss Szofi és Dávid Janka nagyon szép programot adott elő (megjegyzendő, hogy a koreográfiát a sportág korszakos egyénisége, a négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok Anasztaszja Jermakova készítette lányaink számára). Jutalmuk nem maradt el: az igen előkelő 6. helyen végeztek! A BVSC-sek „háziversenyében” a Szentirmai Dalma, Fodor Flóra kettős egy leheletnyivel (433 ezreddel) több pontot kapott, mint Marx Dorottya és Belány Bodza, így ők zártak a 12. helyen.

A zárónapon délelőtt az egyéni szabadprogram esedékes 10 órától, majd délután háromtól a nagy varázslat, a csapatok kűrje, megfejelve egy nem akármilyen gálával.

Műúszó Világkupa Budapest Open – 2. nap, délután

Highlight kűr

  1. Ukrajna 93.1333
  2. Izrael 79.7333
  3. Szlovákia 75.1000

Páros szabadprogram

  1. Anasztaszja Szavcsuk, Jelizaveta Jakno (UKR) 92.2668
  2. Linda Cerrutti, Constanza Ferro (ITA) 90.5998
  3. Anna-Maria Alexandri, Eirini Alexandri (AUT) 86.0000