• 2024 03 29

Ukrán siker, magyar negyedik hely a Duna Arénában

Újabb ukrán arany

Kettőből kettő az ukránok mérlege a Műúszó Világkupa Budapest Open nyitónapján, miután a délelőtti páros siker után a szabadkombinációs kűrben is ők kapták a legmagasabb pontszámot a Duna Arénában. A magyar válogatott a negyedik helyen végzett

Remek napja volt a műúszás egyik egyre magasabbra törő nációjának: az ukránok a délelőtti páros rövidprogram után a délutáni szabadkombinációban is taroltak – Anasztaszja Szavcsuk és Jelizaveta Jakno ennek a produkciónak is részese volt, azaz ők két arannyal sétáltak ki az arénából. A dobásaikkal az oroszokat idéző – sőt, értők szerint időnként már le is köröző – csapat most is szédületeset alakított, az egyik mutatvány (amikor a vízből kiemelt társat az egyik csoport átdobta a másik égbe magasodó talpaira) különösen nagy sikert aratott. A pontozók is ezen a véleményen voltak, az ukránok hat tizeddel magasabb pontot kaptak, mint a Világkupa-sorozat párizsi nyitóversenyén, így még magabiztosabban előzték meg a spanyolokat.

 Utóbbiak is szép gyakorlatot mutattak be, szintén 90 pont fölé kerültek, és voltaképpen elégedetten távoztak, hiszen ezúttal kizárólag a szabadkombinációs kűrjüket tesztelték. „Szerintem büszkék lehetünk magunkra, egész jól sikerült a gyakorlatunk – mondta egyik legrutinosabb tagjuk, a korábban világbajnoki bronzérmes Paula Ramirez. – A zenénk ugyanaz, mint a tavalyi budapesti világbajnokságon, de a koreográfián igazítottunk, van néhány új lány is a csapatban, úgyhogy fontos volt megnézni, hol tartunk.”

 A magyar csapat titokban egy éremben reménykedett a mezőny ismeretében, de az izraeliek kétségkívül jobbak voltak, így ők lettek a bronzérmesek. (Jellemző, hogy az őket felkészítő legendás spanyol edzőnő, a hispánok nagyságát megalapozó, ugyanakkor kőkemény módszereiről híres és hírhedt Anna Tarres gyakorlatilag a dobogóról lejövő csapattagokat szinte azonnal visszaküldte a vízbe, és még egy órás tréninget vezényelt lányainak...)

 Ettől még a magyar együttes negyedik helye szép eredmény, a közönség nagy ovációban részesítette őket, a szövetségi kapitány, Natalja Taraszova is elégedetten értékelt: „A mi célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk, és hogy folyamatosan közelítsünk a világ legjobbjaihoz. Ez ma is sikerült, de pontosan tudjuk, még rengeteget kell dolgoznunk.”

Műúszó Világkupa Budapest Open

Szabad kombináció

  1. Ukrajna 92.7000
  2. Spanyolország 90.2000
  3. Izrael 80.5333
  4. Magyarország 77.3333