• 2024 04 28

„Leírhatatlanul boldog vagyok” - Péni István százszázalékos Világkupa-mérleggel zárt

Péni István értékelte a világkupa sikereit

Péni István a legutóbbi öt Világkupáról mindkét olimpiai számban, minden egyes alkalommal a dobogóra állt, nem csoda, hogy légpuskában és összetettben is õ vezeti a világranglistát. A 21 éves sportlövõnek már csak arra kell figyelnie, hogy a repülõtereken ne törjék el a fegyverét, átengedjék vele a határon, és persze a tornádókat is igyekszik elkerülni. A DIGI Sport híradójának mesélt amerikai Vk-gyõzelmérõl, ahol még az elnyírt imbuszcsavar sem tudta elvenni az aranyérmét.

„Kalandos utazásaink voltak mostanság, még a koreai Vk-n történt, hogy Sanghajban nem voltak fegyverengedélyeink, ezért a rendõr várt minket az ajtóban, majd azért szerencsére a fõkonzol a segítségünkre sietett. Legutóbb pedig Washingtonban egy tornádó miatt nem tudtunk felszállni - tényleg mindig történik valami. Tízbõl kilencszer a fegyverem nem érkezik meg, vagy eltörik valami a poggyászomban. A ferihegyi reptéren már ismernek, mert visszatérõ vendég vagyok a töröttpoggyász-kezelõknél” – mesélte a Sport24-nek Péni István.

Az érmeit a kézipoggyászában szállítja, de ez sem könnyíti meg a dolgát. „Mindig meg is nézik, mert az ellenõrzésnél kiszúrják, hogy ott egy nagy fémdarab, ilyenkor kiveszik a csomagomat, de ha megmutatom, hogy mi az, akkor ebbõl már nem szokott semmi gond lenni.”

Pedig a királykategóriának tartott 3x40 lövéses összetett szám legutóbbi, amerikai Világkupa-verseny döntõjében sokáig nem úgy tûnt, hogy aranyat kell majd az ellenõrzõpontokon felmutatnia. „A diopterem – amin keresztülnézek és célzok – imbuszcsavarjának a fejét elnyírtam, és nem tudtam levenni a magasítót, ekkor én hirtelen arra gondoltam, hogy nem fogom tudni folytatni a versenyt. De az édesapám – õ volt velem kinn, mint edzõ – mondta, hogy próbáljak meg a térdelõ  testhelyzetnek a beállításaival lõni tovább a versenyen, de az teljesen más, hiszen magasabban van a fejem, más szögben nézek bele a fegyverbe, így egyáltalán nem volt biztos, hogy az fekve mûködni fog - de sikerült. Hét kör különbséggel álltam be az álló testhelyzetbe, és ott lövésrõl lövésre sikerült ezt a hátrányt faragni és elõnnyé kovácsolni. Nagyon boldog voltam, hogy hét kör hátrányból sikerült felállnom, és bebizonyítanom, hogy tényleg az utolsó lövésnél van csak vége a versenynek, és a legvégéig küzdeni kell!”

A mostani szezonban õ mindig a legvégéig küzdött, és noha a gyõri Eb-n nem jött ki számára a lépés, a Világkupákon egyszerûen megállíthatatlan volt. „Az elmúlt öt Világkupáról tíz érmet sikerült hoznom, tehát minden Világkupán, mindkét számban fel tudtam állni a dobogóra. Fantasztikus érzés volt, amikor a légpuskával végül egy bronzéremmel jöttem ki a lõállásból, és tudtam, hogy ez az utolsó Világkupán idén, és sikerült ezt a százszázalékos statisztikát hozni. Tényleg leírhatatlanul boldog voltam, és hasonló visszajelzéseket is kaptam.”

Az eredményei után a sportág sztárjai, olimpiai bajnokai is rendszeresen gratulálnak neki, ami nem csoda, hiszen összetettben és légpuskában is világelsõ lett. „Huszonegy évesen, mindkét olimpiai versenyszámban vezetem a világranglistát - ennél többet én el sem tudtam képzelni, fõleg úgy, hogy ez az elsõ évem a felnõttek között.”

Sportlövõnk a közelgõ katonai világbajnokságon, 300 méter lõtávról is kipróbálja magát, majd jön az év fõ versenye, a koreai vb, ahol Péni most már abszolút favoritként foghat majd fegyvert – élete elsõ felnõtt versenyidényében.

 Közben pedig a minap fair-play díjat is kapott a MOB-tól, és korábbi bajnokként õ a mentora és a nagykövete a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián induló magyar csapatnak.