• 2020 03 29

Schuch búcsújátéka következik

Nagy a jövés-menés Vranjes csapatában

Már nem pletyka és nem is feltételezés: a bajnoki címének megvédéséért harcoló Telekom Veszprém csapatában vasárnap utoljára szerepel Schuch Timuzsin, akit két alkalommal is a Bajnokok Ligája legjobb védőjátékosának választottak meg. „Timu” nem szerződik külföldre, úgy, mint amikor 2007-ben a több játéklehetőséget kínáló román HCM Constanta kézilabdázója lett, és egyelőre csak következtetni lehet arra, hogy melyik hazai klubbal kötelezte el magát.

Schuch Timuzsin 20 éves sem volt, amikor először szerepelhetett a kézilabdasport örökrangadóján, amelyet 2005 tavaszán a Veszprém 9 góllal nyert meg a Szeged ellen. Büszkeségére újoncként egyszer ő is az ellenfél hálójába talált. A véletlen hozta úgy, hogy a bajnoki döntő jövő vasárnapi visszavágóján a közönségkedvenc védőbástya – immár 32 esztendősen – újra egy Veszprém – Szeged összecsapást „kifogva” búcsúzik el eddigi csapatától. Ezúttal az ötgólos hazai győzelem is elég lenne ahhoz, hogy Schuch ne hét, hanem nyolcszoros magyar bajnokként köszönhessen el az „Építőktől”.

„Nehéz szívvel távozok, mert ez a csapat volt gyerekfejjel az álmom, ifi koromtól kezdve a tanulóműhelyem, felnőtté válva pedig az a klub, ahonnan bekerültem a válogatottba, amelynek soraiban olimpiai negyedik helyezett lehettem. Remélem, hogy a szurkolóknak és a játékostársaimnak is éppen annyira fogok hiányozni, mint ők nekem.” – nyilatkozta a civilben a szerénységéről, a pályán pedig a keménységéről ismert kézilabdázó az SzPress Hírszolgálatnak.

Schuch, akinek az édesapja magyar, édesanyja pedig mongol származású (innen a két keresztneve, az István és az előnyben részesített Timuzsin), gyakran keserítette meg az ellenfél támadójátékosainak az életét, de a szilaj csaták az ő izomzatát és ízületeit is rendesen próbára tették.

„Nem tagadhatom, hogy reggelente olykor alig tudok lábra állni, a pályán pedig az Achillesem szokott rakoncátlankodni. Minden baj és gond feledésbe merül, ha elkezdődik a mérkőzés, engem Nagyatádon született legényként szerencsémre kemény fából faragtak.” – hangsúlyozta a 155-szörös válogatott kézilabdázó.

Bántja, hogy veszprémi csapata idén lemaradt a Bajnokok Ligájának négyes döntőjéről, még inkább az, hogy ezúttal a legjobb nyolcig se jutottak el.

„Gyermekded hibákat követtünk el a Skjern otthonában, és sajnos egy olyan dán csapat vágta el az útunkat, amelyik a következő fordulóban a mi sorsunkra jutott. Legutóbb a bajnoki döntő első mérkőzésén se hoztuk a legjobb formánkat, de így is azt remélem, hogy sikerül fordítanunk és a búcsúmérkőzésemet ünneplés követheti Veszprémben.” – mondta Schuch, aki a veszprémi játékosévei alatt edzői és műszaki menedzseri diplomát szerzett.

Kézilabdás berkekben hetek óta az a hír járja, hogy Schuch nem hosszabbította meg a veszprémi szerződését, és már alá is írt a kieséstől megmenekült Ferencvároshoz, ahol magyar játékosokra építve ütőképes csapatot szeretnének felépíteni. A Veszprémtől búcsúzó játékos a szóbeszédet sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

„Remélem, hogy szépen alakulnak a dolgaim, és csak jó sülhet ki az átigazolásomból. Az biztos, hogy nem unalmas évek várnak rám. Az élsportot nem lehet a végtelenségig művelni, de úgy gondolom, hogy erővel és vállalhatóan jó játékkal három évet még le tudok húzni.” – fogalmazott sejtelmesen Timuzsin, aki meghívást kapott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitánytól (egyben eddigi klubedzőjétől) a Szlovénia elleni júniusi világbajnoki selejtező mérkőzésekre készülő válogatottba.

Mint ismeretes, Schuch jelenlegi csapattársai közül Renato Sulic a lengyel Wisla Plock csapatában folytatja, Mirko Alilovics az ellenlábas Szeged kapusa lesz, Cristian Ugalde a Hannover Burgdorfot, a Veszprémből menesztett Carlos Ortega csapatát készül erősíteni.  Nem gyengül a Veszprém, mert hamarosan érkezik a dán René Toft Hansen, a francia Kentin Mahé, a horvát Manuel Strlek, a szerb-spanyol, de magyarnak is mondható Sterbik Árpád, majd jövőre a dán Rasmus Lauge Schmidt, tehát öt szupersztár.