• 2024 04 26

Aranyérmet nyert a párizsi férfi párbajtőr világkupán a magyar csapat

Szenzációs csapatgyőzelem a párizsi világkupán

Csaknem két és fél év telt el azóta, hogy világversenyen döntőt vívott, és aranyat hozott haza a magyar férfi párbajtőr-válogatott. Az a dátum igencsak emlékezetes. 2016. február 16-án, Vancouverben egy “horrorverseny” megnyerésével kvalifikálta magát a Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású magyar csapat a riói olimpiára, amelyen aztán bronzérmet nyert. Azóta sok minden megváltozott, elsősorban a csapat…

Most, Párizsban a fenti kvartettből Rédli András maradt hírmondónak. Mellé ezúttal Bányai Zsombor, Berta Dániel és Peterdi András került. A közel két és fél éves böjt pedig véget ért! A válogatott aranyérmet nyert, emellett nagyon értékes Világkupa-pontokat szerzett a nyári világversenyek előtt!

Rédliék a 16-ért Svédországgal vívtak, és nem okozott gondot a sima, 45:34-es győzelem. A következő kör viszont már nagyon kemény volt. Az amerikaiakat végig nem sikerült lerázni magunkról, olyannyira nem, hogy Rédli András végül egyetlen tussal hozta 31:30-ra a rendkívül fontos mérkőzést. Az ugyanis nagyon nem mindegy, hogy az 1-8., vagy a 9-16. helyért következik a folytatás… 

A negyeddöntőben az olimpiai és világbajnok franciák következtek, ráadásul hazai környezetben. Ám a magyar csapat ezúttal borította a papírformát, hiszen 42:39 lett a vége. 

Az elődöntőben az ugyancsak nagyon erős ukránok következtek, élükön egy világklasszissal, Nyikisinnel. A taktika egyértelmű volt, őt “jegelni” kell, a többieket legyőzni. Ez aztán később úgy változott, hogy egytusos magyar vezetésnél a végét rábízták a vívók az utolsó emberekre. Mi tőbb, a két klasszis tovább “emelte a tétet”, lepasszívozták meccsüket, így egyetlen perc döntött, Rédli. 23:21-re nyertek a mieink, akik már a döntőbe jutással is hatalmas fegyvertényt hajtott végre. 

Hanem ami ezután jött, arra nehéz szavakat találni. A koreai klasszis különítmény, 4 asszó után 20:12-re vezettek. Ebből az utolsó körre aztán hármat sikerült ledolgozni. Rédli mínusz háromnál kezdett a végén Jung ellenében. És a világbajnoki bronzérmes ismét bizonyított. A “rendes játékidőben” egyenlített (pontosabban a végén már az ázsiai egyenlített, mert a magyar a vezetést is átvette egyszer), majd következett a nap harmadik hirtelen halálja… És ezen a napon valamennyi esetben Rédli maradt talpon. Beszúrta az aranyérmet érő tust.

Megfiatalított válogatottunk első, és bizonyosan nem az utolsó nagy sikerét érte el ezzel az aranyéremmel, gratulálunk a fiúknak, no meg a válogatott edző Dancsházy-Nagy Tamásnak és a mestereknek, Halla Péternek, Dancsházy-Nagy Tamásnak, Kulcsár Győzőnek és Udvarhelyi Gábornak. Ez aztán komoly fegyvertény volt!

Eredmények. Férfi párbajtőrcsapat Világkupa, Párizs, 34 csapat. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Svédország 45:34 (Bányai +8, Rédli +4, Berta -1).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 31:30 (Rédli +3, Bányai -1, Peterdi -1).

Negyeddöntő: Magyarország-Franciaország 42:39 (Berta +3, Bányai +2, Rédli -2).

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 23:21 (Rédli +6, Bányai -2, Berta -2).

Döntő: Magyarország-Korea 30:29 (Rédli +3, Bányai -1, Berta -1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András, válogatott edző: Dancsházy-Nagy Tamás, edzők: Halla Péter, Dancsházy-Nagy Tamás, Kulcsár Győző, Udvarhelyi Gábor), 2. Korea, 3. Ukrajna.