• 2024 04 29

Végre van elég idő

Elkezdte nyári edzőtáborát a női kosárlabda-válogatott

Aho Nina igazoltan hiányzott a női kosárlabda-válogatott csütörtöki edzéséről, hiszen a térdét vetették alá MRI vizsgálatnak. Igaz, hogy nem nagy a baj, azt mi sem jelzi jobban, hogy az Egyesült Államokban légióskodó játékos a tréning végén már kisegítőként beszállt a játékba.

Ha valaki nagyon várta azt, hogy kezdődjön ez a négy hetes turnus, az minden bizonnyal Székely Norbert a válogatott szövetségi kapitánya volt, aki frissen kinevezve, eddig mindössze kétszer tudott együtt készülni a csapattal, a selejtező meccsek közvetlen felkészüléseként.

A nemzeti csapat így is remekül áll, hiszen az oroszok ellen ugyan vereséget szenvedett, de Litvániát mindkétszer legyőzte, és nyert Albánia ellen is fölényesen. Így jöhet a két utolsó meccs novemberben. Májusban pedig a kapitány kísérletezhet, és persze gyakoroltathat is. Elsősorban a támadó repertoárt kell fejleszteni, hogy az együttes még versenyképesebb lehessen a jövőben, hiszen cél az Európa-bajnoki döntő. Ami nem elérhetetlen, hiszen a csoportelső (jelen pillanatban Oroszország) és a nyolc kvartett legjobb hat másodikja is ott lesz a 2019-e kontinensviadalon.

Azaz az esély most nagy, de ezért sokat kell dolgozni, amit mindenki tud. Azok, akik már ott voltak tavaly is keretben, és azok is, akiket most próbál ki a kapitány, hiszen ahogy fogalmazott: Most ez a magyar válogatott, amelynek ki kell harcolni az Eb döntőt. A játékosok is tisztában vannak ezzel, és ugyan kisebb nyűgje mindenkinek van, Dubei Debórának például az első edzésen sérült rá a térdére, de a következő négy hét tökéletes lesz a felkészülésre, a jövő feladataira. A csapat több felkészülési meccset játszik majd a következő hetekben, de persze a legfontosabb az utolsó két selejtező lesz novemberben. Albánia és Oroszország ellen.

Az előbbi ellen kötelező a nagy arányú siker. Ha mindez a szbornaja ellen is sikerülne, akkor viszont nem kell számolgatni és figyelni a többi csoportot. Persze ehhez még van mit fejleszteni a taktikai repertoáron.