• 2024 04 23

A világpremier jól sikerül

Molnár Péter nyerte a kajak-kenu rangsoroló 400 méteres számát, Tótka és Dudás előtt

Kétszáz vagy ötszáz. Nem. Négyszáz. A tokiói olimpiai programjába már a férfi kajak négyes 500 méteres száma került be, és ennek tükrében a kajak-kenu szövetségi kapitány Hüttner Csaba is úgy döntött változtat a csapathajó kijelölésén.

 Hiszen arról, hogy milyen kvartett képviselhesse hazánkat az idei világeseményeket több szempontot fog figyelembe venni és kitalált egy új távot is. Mivel megterhelésben a négyesek 500 méteréhez egy egyéni versenyzőnek a 400 áll legközelebb úgy döntött, hogy a csapathajó kijelölésénél a férfi kajakosoknak 400 méteren, valamint kajak kettes 500-on kell majd összemérniük a tudásukat. Az alapján tud majd döntést hozni.

A világpremier aztán a vártnál is jobban sikerült. Hiszen selejtező, majd középdöntők után, egy nagyon izgalmas döntőt láthatott a szegedi közönség. 320 méterig a visszatérő Dudás Miklós vezetett, aki egy  picit elfogyott a táv végére, és a berúgás után csak harmadik lett. A győzelem pedig két olyan kajakos között dőlt el, akik egyébként párosban egy hajóban eveznek. Molnár Péter és Tótka Sándor közül az előbbi egy hajszállal győzött, igaz ez most tényleg egy nüansznyi különbség volt.

A három kajakos közül talán Dudás volt a legboldogabb, aki saját elmondása szerint ment egy kamikázét, aztán a lehető legjobban jött ki belőle. Tótka is elégedett volt, annál is inkább, mert betegsége miatt másodszor, itt Szegeden az előfutamban tudta gyakorolni ezt a távot. A győztes Molnár Péter pedig úgy fogalmazott, ő mindenkivel szívesen beülne egy négyes hajóba, de a döntést inkább a szövetségi kapitányra bízná. Hüttner Csaba pedig a szombati férfi páros finálékig mindenképpen vár ezzel a döntéssel. De a fejében körvonalazódott négyesben úgy tűnik két beülő már foglalt, hiszen Molnár és Tótka helye kezd biztosnak tűnni. Persze a rangsoroló szombati napja azért még hozhat változást.